Otvorena izložba slika Vladimira Dunjića

22.10.2017.

U galeriji „Lubarda“ u Andrićgradu otvorena je izložba akademskog slikara Vladimira Dunjića iz Beograda.

Gorica Ćećez iz Andrićevog instituta rekla je da je zadovoljstvo biti domaćin ove izuzetne, likovno bogate i konceptualno neobične izložbe.

„U većem djelu Galerije izložene su slike velikog formata koje prikazuju lica ljudi, ali oni nisu tretirani kao portreti. U sebi nose osjećaj božanske prisutnost, nečeg sakralnog. A veo kao sastavni dio slike i kao simbol prikrivanja i pokrivanja doprinosi osjećaju mističnosti i tajnovitosti. Na kraju umjetnost jeste misterija, viša sfera postojanja“, istakla je Ćećez.

On je dodala da je tu i „Prokrustov muzej“, čitava jedna postavka u postavci bazirana na antičkom mitu, a koja predstavlja umjetnikov doživljaj svijeta.

„Prikazuje ljude stisnute i zarobljene u zadate kalupe društvenih, moralnih i mnogih drugih okvira, ljude koji žive bez identiteta. Sagledavajući postavku u cjelosti izložba zaista ostavlja utisak usamljenosti i osamljenosti današnjeg čovijeka i zapitanosti nad smislom njegovog postojanja“, rekla je Ćećez.

Autor izložbe Vladimir Dunjić rekao je da su izložene slike sa dvije različite tematike, jedna su ženski likovi prekriveni velovima, a drugi je potpuno drugačiji.

„Kroz velove sam pokušao da se umetnosti vrati tajna, da se ono što je 20. vek uradio, a to je dekonstruisanje forme, na neki način skinuo tajnu sa umetnosti, da kroz ovo vratim tajnu u umetnost“, dodao je Dunjić.

On je istakao da je izloženo oko 15 slika i mnogo sitnih kutija.

Izložba će biti otvorena mjesec dana.

Slikar Vladimir Dunjić je rođen u Čačku 1957. godine. Diplomirao je na Likovnoj akademiji u Beogradu u klasi profesora Mladena Srbinovića 1981. godine. Učestvovao je na više grupnih i samostalnih izložbi, u zemlji i inostranstvu. Član je ULUS-a od 1982. godine. Živi i radi u Beogradu.

SRNA