Otvorena izložba panela povodom 125 godina od rođenja Ive Andrića

23.11.2017.

U holu Doma kulture Višegrad danas je povodom 125 godina od rođenja srpskog književnika Ive Andrića otvorena izložba panela pod nazivom „Čudesni Andrić“.

Autor izložbe Ilija Smiljanić rekao je da bez obzira koliko je rečeno i napisano o Andriću, uvijek ima i nedorečenog.

„Andrić sam nije želeo da otkriva tajne, na nama je da pokušamo da ih otkrijemo. Ova izložba će osvetliti samo jedan tračak njegovog života i rada, a biće od koristi učenicima“, naveo je Smiljanić.

Bibliotekar Anđa Bjelić iz Užica istakla je da je Andrić inspirativan za sve generacije.

„U središtu svih njegovih interesovanja je čovek. Mi smo želeli da razbijemo osnovnu hronološku koncepciju i akcenat je na njegovom životu. Knjiga je njegov život, a naš akcenat je njegova misao kojom se bavio i ljudska osjećanja, koje je tako dobro opisao“, istakla je Bjelićeva.

Ona je pojasnila da su se bavili Andrićevim odnosom prema prijateljima, ženama, diplomatiji i onim što je ostalo iza njega, a to su nagrade, ordenje i „Zadužbina Ivo Andrić“, koja njeguje tradiciju i djelo velikog pisca.

Predsjednik Društva bibliotekara Republike Srpske Stojka Mijatović rekla je da je ovo važna i vrijedna izložba za Višegrad, naročito za učenike.

„Mi znamo da je Andrić naš Višegrađanin i sa ponosom ovu izložbu doživljavamo. Ima nešto što nismo znali, a posebno izdvajamo razgovore Andrića sa poznatim književnicima“, istakla je Mijatovićeva.

Izložba će biti otvorena deset dana, a organizatori su narodne biblioteke iz Višegrada, Foče i Užica, Dom kulture Višegrad i Društvo bibliotekara Republike Srpske.

SRNA