Otvorena izložba fotografija „Rusija, najljepša zemlja“ 

12.04.2024.

Izložba fotografija pod nazivom „Rusija, najljepša zemlja“, koja prikazuju pejzaže iz Ruske federacije, otvorena je danas u Gradskoj galeriji u Višegradu povodom obilježavanja Dana ruskih dobrovoljaca.

Autor izložbe Miroljub Milinčić, koji je i direktor Centra ruskog-geografskog društva u Srbiji, izjavio je da su u Višegradu prvi put izložene fotografije pristigle na konkurs koje ovo društvo raspisuje od 2015. godine.

„Na ovaj konkurs svake godine se javi između 70.000 i 100.000 autora, a broj pristiglih fotografija nekada bude i 200.000“, dodao je Milinčić.

On je istakao da je Rusko-geografsko društvo jedno od najstarijih na svijetu, osnovala ga je carska porodica Romanov 1845. godine, a prvi predsjednik bio je veliki knez Konstantin Romanov.

„Od tada do danas, na čelu ovog društva uvijek su bili vodeći ljudi iz carske porodice, politike ili ekonomije Rusije. Od 2009. godine predsjednik društva je Sergej Kužegetovič Šojgu, a predsjednik Savjeta pokrovitelja je Vladimir Vladimirovič Putin“, istakao je Milinčić.

Organizatori izložbe su Centar ruskog geografskog društva u Srbiji, Gradska galerija Višegrad i Udruženje građana Srpsko-ruska zajednica „Zavet“.

Dan ruskih dobrovoljaca obilježava se 12. aprila, na dan kada su 1993. godine kod Višegrada poginula tri ruska dobrovoljca – Konstantin Bogoslovski, Vladimir Safonov i Dmitrij Popov, a više njih je ranjeno.