Otvorena 27. Međunarodna likovna kolonija

28.08.2021.

U Gradskoj galeriji Višegrad otvorena je 27. Međunarodna likovna kolonija, koja je okupila umjetnike iz regiona.

Direktor Gradske galerije Višegrad Slavko Tuševljak rekao je da je nakon dvije godine prekida zbog epidemiološke situacije Likovna kolonija ponovo otvorena, te zahvalio svim učesnicima koji su došli na ovu koloniju i onima koji su pomogli da se održi.

„Ovogodišnji saziv je po obimu manji, ali je svakako značajan. Učesnici su iz Beograda, Vrbasa, Niša, Užica, Trebinja, Sarajeva, a njima se pridružuju učesnici iz Višegrada“, istakao je Tuševljak.

On je rekao da će umjetnici obići sve višegradske ljepote, a djela će stvarati u Višegradskoj banji, Dobrunu, kanjonu rijeke Drine, Andrićgradu i na ćupriji.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je Gradska galerija uspjela da organizuje Likovnu koloniju, koja predstavlja opštinu na najbolji način.

„Ove godine je manji broj učesnika, ali je zainteresovanost velika i svi koji su došli da učestvuju sigurno će ostaviti dobra djela. Zahvaljujem učesnicima što su našli vrijeme da dođu na koloniju i želim im uspješan rad“, naglasio je Đurević.

Učesnik Likovne kolonije Goran Knežević, koji dolazi sa Akademije likovnih umjetnosti iz Trebinja, rekao je da je prvi put u Višegradu i da je rado prihvatio poziv.

„Zadovoljstvo mi je da sam još jedan u nizu umjetnika koji boravi u Višegradu i učestvuje u smotri koja je već nadaleko poznata i značajna“, istakao je Knežević.

Učesnik Likovne kolonije Vladan Terzić iz Užica rekao je da je skoro od samog početka osnivanja kolonije u Višegradu.

„Uspeli smo da održimo koloniju i nadam se da ćemo od sledeće godine još značajnija imena umetnika iz cele regije uspeti da dovedemo“, istakao je Terzić.

Student Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju Nastasija Puhalo rekla je da je za nju zadovoljstvo što je učesnik kolonije u Višegradu i da se nada dobrom druženju.

Organizator Likovne kolonije, koja će trajati do nedjelje, 29. avgusta, je Gradska galerija Višegrad, uz pokroviteljstvo opštine i „Hidroelektrana na Drini“.

SRNA