Otvoren 20. Festival omladinskih pozorišta Republike Srpske

20.10.2021.

Predstavom „I bi mrak“ Pozorišta mladih Banjaluka, u Kulturnom centru „Ivo Andrić“ otvoren je 20. Festival omladinskih pozorišta Republike Srpske.

Član organizacionog odbora festivala Novica Bogdanović rekao je da je cilj festivala afirmacija pozorišta koje je namijenjeno za mladu publiku i predstave koje rade mladi glumci.

„Cilj festivala je i afirmisati male sredine koje bi mogle da postanu veliki centri. Ovaj festival je putujućeg karaktera i svake godine se organizuje u drugom gradu. Ove godine je ponovo u Višegradu“, naglasio je Bogdanović.

On je naveo i da su, sada već slavni i veliki glumci, prve korake napravili na ovom festivalu.

Glumica Anabela Zrnić, koja je igrala u ovoj predstavi, rekla je da je predstava kompleksna.

„To je filozofska tema. Riječ je o tinejdžerima koji su dobili pravo da govore o nekim stvarima, da promijene svijet i naprave ga kakvim oni žele“, istakla je Zrnićeva.

Sutra u 14.00 časova biće prikazana predstava „Moj dom je tamo gdje si ti“, Pozorišta mladih i Pozorištanca SPKD „Prosvjeta“ Doboj, autorski projekat Mire Stanišev.

Istog dana u 17.00 časova, u izvođenju dramske sekcije Doma kulture „Prosvjeta“ Rudo, biće odigrana predstava „Zona sumraka“, autora Roda Sterlinga, a u režiji Bojan Bjelić.

U 19.00 časova biće izvedena predstava „Neko je ukrao sunce“ u izvođenju Zvorničkog dramskog pozorišta, autora Mire Stanišev, u režiji Ranka Ostojića.

Festival se sufinansira sredstvima Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Fondacije UM Banjaluka, Centra za darovite Banjaluka, Asocijacije omladinskih pozorišta Republike Srpske.

Prijatelji festivala su „Hidroelektrane na Drini“ i opština Višegrad.

Festival se održava u Kulturnom centru „Ivo Andrić“ do 24. oktobra, a ulaz na sve programe je besplatan.

SRNA