Otkrivena spomen – bista generalu Dragiši Masalu

25.08.2019.

U Vardištu kod Višegrada danas je otkrivena spomen-bista srpskom generalu Dragiši Masalu, koju je donirao humanitarac Vojkan Krstić.

Krstić je nakon otkrivanja spomen-biste rekao novinarima da je general rođen na tom prostoru, gdje se nalazi i njegova porodična kuća zbog čega je tu i postavljena bista.

On je dodao da je njegova ideja da ovaj spomenik bude na mjestu gdje su i sportski objekti, te ocijenio da mladi moraju da poštuju starije koji su živote dali za svoju zemlju.

Generalova kćerka Slavica Gavrić kaže da je ovo značajan dan za porodicu, selo, okolinu, budućnost, da se mladi tu okupljaju, sjećaju i poštuju starije, kao i da gledaju u budućnost kako bi se što više djece rađalo i igralo na igralištu oko spomenika.

„Ovaj spomenik nama kao porodici jako puno znači. Želimo Vojkanu Krstiću i njegovom centru svu sreću u radu i puno uspjeha“, istakla je Gavrićeva.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da Masala pamti kao dobrog čovjeka, mirnog i staloženog koji je uvijek dobro znao da procijeni probleme i poslije toga donosi odluke, što je vojnička vrlina.

„Nama mlađima pomagao je savjetima i preporukama kako da uspijemo u proteklom odbrambeno–otadžbinskom ratu, prije svega da odbranimo slobodu i teritoriju, što je rezultiralo stvaranjem naše države“, rekao je Savčić.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević zahvalio se Krstiću koji je donirao ovaj spomenik, te dodao da je i opština pomogla organizaciju ovog događaja.

„Ne smijemo zaboraviti naše junake i borce koji su se zalagali i stvorili Republiku Srpsku. Moramo da njegujemo ono što su nam ostavili i treba da se sjetimo svih koji su dali svoje živote ili dijelove tijela za stvaranje Srpske“, istakao je Đurević.

General Masala obavljao je dužnost načelnika artiljerije Užičkog korpusa, komandanta Trećeg artiljerijskog puka u Vojsci Republike Srpske u Bijeljini, načelnika artiljerije u Organu rodova Glavnog štaba Vojske Republike Srpske na Han Pijesku, načelnika Sektora za organizaciju, mobilizaciju i personalne poslove Generalštaba Vojske Republike Srpske u Bijeljini i Banjaluci.

Odlikovan je Medaljom za vojne zasluge, Ordenom za vojne zasluge sa srebrnim mačevima, Ordenom rada sa srebrnim vijencem i Ordenom Karađorđeve zvijezde drugog reda.

Službovao je u garnizonima Požarevac, Užice, Vinkovci, Bijeljina, Višegrad, Han Pijesak, Bijeljina i Banjaluka.

Preminuo je 2017. godine nakon kratke i teške bolesti na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu u 66. godini.

Vojkan Krstić danas je petočlanoj porodici Škobić poklonio kuću u Vardištu da bi život proveli na selu, jer su do sada živjeli u Višegradu.

„Poklonio sam im kuću i okućnicu kako bi dalji život gledali sa osmjehom. Pošto ja volim život na selu, pozivam ljude da dođu u ovo selo koje broji oko 50 do 60 ljudi“, rekao je Krstić i istakao da, ako nema sela, neće biti ni gradova.

Todoro Škobić zahvalio je za kuću jer je sada dobio nadu za život, da može da živi, radi i proširi porodicu.

„Planiram se baviti poljoprivredom, stočarstvom i seoskim turizmom, svime čime se može zaraditi“, naveo je Škobić.

SRNA