Osveštanje spomen – muzeja u Starom Brodu 7. septembra

27.08.2019.

Spomen-muzej u Starom Brodu kod Višegrada, posvećen stradanju srpskog naroda 1942. godine, biće osveštan 7. septembra, potvrđeno je danas na Organizacionom odboru ovog događaja.

Član Organizacionog odbora protojerej stavrofor Aleksandar Topalović rekao je da manifestacija počinje 6. septembra u Andrićevom institutu u Andrićgradu gdje će biti održan okrugli sto o temi stradanja Srba na Drini na kojem će učestvovati eminentni akademici iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

„U Hramu Svetog cara Lazara i svih srpskih mučenika u Andrićgradu će 7. septembra u 8.30 časova biti služena liturgija uz prisustvo Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma i više episkopa srpske pravoslavne crkve“, najavio je Topalović.

On je naveo da će pomen mučenicima jasenovačkim i dabrobosanskim biti služen u Starom Brodu, nakon čega će biti osveštan spomen-muzej i organizovan prigodan kulturno-umjetnički program.

„Nadamo se da će muzej i obilježavanje prerasti na državni nivo i da će ovaj istorijski muzej biti znak sjećanja svim budućim generacijama i pokoljenjima“, naglasio je Topalović.

Spasoje Albijanić je, osim Miodraga Davidovića, jedan od zadužbinara koji su uložili novac u izgradnju spomen-muzeja u Starom Brodu.

„Na nas dvojicu je došao Božiji blagoslov da sagradimo taj muzej i očekujem da će tu dolaziti mlađe generacije da uče i upoznaju se o svojoj istoriji i stradalničkom periodu“, istakao je Albijanić.

Albijanić je rekao da se nakon saznanja o stradanju Srba na ovom mjestu u njima probudila želja da podignu spomen-mauzolej kako bi na dostojan način bilo obilježavano stradanje srpskog naroda.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da će ovo biti veliki događaj, ne samo za Republiku Srpsku, nego i čitav srpski narod, budući da sjećanje na stradanje iz Drugog svjetskog rata ne smije biti zaboravljeno.

„Hvala svima koji su pomogli izgradnju memorijalnog kompleksa u Starom Brodu. Opština Višegrad je, kao i ostale opštine u okruženju, pružila maksimalnu podršku“, naveo je Đurević.

Načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić rekao je da se obaveza te opštine odnosi na putnu komunikaciju prema Starom Brodu.

„Tu su i obaveze oko smještaja tog dana, prevoza i obezbjeđenja. S obzirom na to da je to jedan od najvećih događaja u opštini Rogatica i opštinama u okruženju, nastojaćemo da budemo što bolji domaćini svima koji dođu“, istakao je Jagodić.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da se 7. septembra očekuje veliki broj posjetilaca u Starom Brodu, visokih zvanica i crkvenih velikodostojnika na čelu sa patrijarhom Irinejom.

„Srpski narod treba da dođe na ovu manifestaciju kako bi ta slika otišla u svijet – da se ne zaboravi i nikad više ne ponovi ovakav događaj. Sa Sokoca je veliki broj stradalih civilnih žrtava, žena, djece, staraca, tako da smo od prvog dana uključeni – prikupljali smo podatke i svako od nas ima nekoga u familiji da je tu stradao“, napomenuo je Bjelica.

Sastanku Organizacionog odbora prisustvovali su i predstavnici policije, direktor preduzeća „Hidroelektrane na Drini“ Nedeljko Perišić i drugi članovi odbora.

Spomen-muzej biće posvećen stradanju srpskog naroda 1942. godine kada je ustaška „Crna legija“ pod komandom Jure Francetića zvjerski ubila više od 6.000 Srba Podrinja i romanijskog platoa.

SRNA