Ostojić: Nikada ne zaboraviti borce VRS koji su živote dali za Srpsku

14.02.2024.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić poručio je danas da srpski narod nikada ne smije da zaboravi borce Vojske Republike Srpske /VRS/ koji su živote dali za Srpsku i slobodu srpskog naroda na ovim prostorima.
„Imamo moralnu i Božiju obavezu da se sjećamo tih ljudi i da u molitvenoj tišini evociramo uspomene na njih. Sve dok to radimo, oni će živjeti vječno, a mi kao narod imamo šansu da opstanemo“, rekao je Ostojić novinarima u Višegrada gdje je prisustvovao parastosu povodom obilježavanja Dana boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske i Prvog srpskog ustanka.

Ostojić je napomenuo da je na današnji dan, prije 220 godina, donijeta sudbonosna odluka u Orašcu o podizanju Prvog srpskog ustanka protiv Turaka koji je označio početak proces oslobađanja i stvaranja savremene srpske države.

Kod Centralnog spomenika na Trgu palih boraca u Višegradu danas je, u prisustvu zvaničnika Republike Srpske i Srbije, služen pomen i položeni vijenci povodom obilježavanja 220 godina od Prvog srpskog ustanka i Dana boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpska u kojem su poginula 23.752 borca.

Prethodno su vijenci i cvijeće položeni kod spomenika Karađorđu u Dobrunu, a u dobrunskom Manastiru služen je parastos povodom obilježavanja Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske u kojem su poginula 23.752 borca i 220 godina od Prvog srpskog ustanka.

Obilježavanje Dana boraca i 220 godina od Prvog srpskog ustanka nastavljeno je prigodnom akademijom u Domu kulture „Ivo Andrić“.

Organizatori obilježavanja Dana boraca Srpske i Dana Prvog srpskog ustanka su Boračka organizacija Srpske i Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Prvi srpski ustanak podignut je 15. februara 1804. godine u Orašcu, a u njemu su, osim hajdučkih četa, učestvovali seosko stanovništvo i srpska vojska koja je imala 25.000 vojnika.

SRNA