Opština će pristupiti posebnom kolektivnom ugovoru

10.03.2017.

Opština Višegrad će u roku od 60 dana, pristupiti novom, posebnom kolektivnom ugovoru, rekao je načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević, nakon razgovora sa predstavnicima Sindikata uprave Republike Srpske.

„Imamo punu podršku Sindikata, a razgovarali smo i o broju zaposlenih koji treba da bude usklađen po novom zakonu u opštinskoj administraciji. Naš stav je da je malo tri zaposlena na 1.000 stanovnika i da opština ne bi mogla funkcionisati sa 36 zaposlenih, jer prema popisu u našoj opštini ima 11.800 stanovnika“, rekao je Đurević.

Prema njegovim riječima, određeni broj ljudi u opštinskoj administraciji ne radi ništa ili radi vrlo malo, tako da je taj zakon u jednom dijelu opravdan, jer bi one koji rade ostavili na poslu.

Na sastanku je, kako je rekao, odnos načelnika prema zaposlenima ocijenjen veoma dobro, što ranije nije bio slučaj.

Predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Tomislav Vrhovac ocijenio je da opština neće moći da zadrži dosadašnji broj zaposlenih, kao i da je veoma kratak rok za rješavanje tog problema – do 30. juna 2019. godine.

Prema njegovim riječima, novi kolektivni ugovor podrazumijeva regulisanje plata i prava zaposlenih u lokalnoj samoupravi.

On je dodao da je danas dogovoreno da se napravi novi kolektivni ugovor za zaposlene u lokalnoj samoupravi i da to radi načelnik i njegov tim zajedno sa predstavnicima sindikata.

„Mislim da je dosta dobar i da se mogu uklopiti sve lokalne zajednice i svako radno mjesto u lokalnoj samoupravi“, dodao je Vrhovac.

SRNA