Ojačati mjesne zajednice

06.10.2021.

U opštini Višegrad počelo je sprovođenje druge faze projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“, u okviru kojeg će se u pet mjesnih zajednica raditi na jačanju novih kapaciteta radi rješavanja problema stanovnika, saopšteno je iz opštine.

U projektu učestvuju mjesne zajednice Crnča, Dušče, Prelovo, Višegrad Dva i Međeđa.

Projekat predviđa finansijsku podršku za mjesne zajednice, uz učešće opštine u iznosu od 30 odsto, koja se obezbjeđuje isključivo za realizaciju prioritetnih projekata koje su građani definisali u toku foruma organizovanih u partnerskim mjesnim zajednicama.

„Projekat će pružiti podršku i za unapređenje tehničkog i operativnog kapaciteta mjesnih zajednica, i to na način da će za svaku mjesnu zajednicu biti obezbijeđena informatička i komunikaciona oprema, kao i rekonstrukcija prostora koji je odabran za budući društveni centar“, istaknuto je u ovoj opštini.

Višegrad je jedna od 18 opština koje su se uključile u drugu fazu projekta od ukupno njih 33 koje su se prijavile za učešće.

Projekat traje četiri godine i ima za cilj unapređenje kvaliteta života građana BiH kroz osnažene mjesne zajednice koje potpomažu aktivan angažman građana u javnom životu.

Projekat realizuju vlade Švajcarske i Švedske, a sprovodi UNDP u BiH u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Ministarstvom pravde FBiH, Vladom Brčko distrikta, te entitetskim savezima opština i gradova.

SRNA