Odžan sastanak o uticaju pandemije virusa korona na turizam u Srpskoj

25.09.2020.

Povodom Svjetskog dana turizma koji se obilježava u nedjelju 27. septembra, danas je u Višegradu održan sastanak koordinacionog odbora direktora turističkih organizacija Republike Srpske na kome se razgovaralo o uticaju pandemije virusa korona na turizam u Srpskoj.

Predsjednik koordinacionog odbora Turističke organizije Republike Srpske Marko Radić rekao je da je turizam jedan od sektora na koji je pandemija virusa korona najviše uticala.

„Razgovarali smo i o mjerama koje je Vlada Republike Srpske donijela kako bi ublažila cijelu situaciju, kao i o tome kako je pandemija uticala na lokalne zajednice i njihove turističke organizacije, te o planovima za narednu turističku sezonu“, istakao je Radić.

Savjetnik ministra za trgovinu i turizam Republike Srpske Dragan Talić rekao je da je Vlada Srpske u julu pustila u opticaj turističke vaučere koji su umnogome pomogli da turizam opstane.

„Dnevno se koristi i preko 200 turističkih vaučera. Veliki problem predstavlja i bezbjednost turizma, odnosno kako da se ljudi sačuvaju od potencijalne zaraze virusom korona, a kroz sastanke, kao što je ovaj danas, trudimo se da iznađemo najbolja rješenja kako bi pomogli našim privrednicima da prevaziđu ovu situaciju“, naveo je Talić.

Direktor Turističke organizacije Republike Srpske Nada Jovanović rekla je da je početak ove godine najavljivao jednu od najuspješnijih godina kada su posjete stranih i domaćih turista u pitanju.

„Nažalost, zbog pandemije virusa korona situacija se okrenula, ali smo se prilagodili tome i okrenuli promociji domaćeg turizma. Zahvaljujući pravovremenim mjerama Vlade Republike Srpske spasena su mnoga radna mjesta, a kroz turističke vaučere, kojih je do sada upotrebljeno 15.087, sačuvana je i turistička sezona“, istakla je Jovanovićeva.

Dragana Šobut iz Privredne komore Republike Srpske rekla je da se ove godine Svjetski dan turizma održava pod sloganom „Razvoj ruralnog turizma“.

„S tim u vezi, Privredna komora Srpske je tu da pomogne razvoj ove grane, tako što će poljoprivredne proizvođače animirati da svoja gazdinstva stave u svrhu razvoja turizma, a na osnovu iskustava iz okruženja“, navela je Šobutova.

Direktor Turističke organizacije Višegrad Olivera Todorović rekla je da je u avgustu ove godine veliki broj gostiju boravio u Višegradu, te da su svi smještajni kapaciteti bili popunjeni.

„Mi već pravimo plan rada za narednu godinu, kao da negativnih efekata pandemije nije ni bilo“, istakla je Todorovićeva.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je veoma značajno za Višegrad što se u ovom gradu obilježava Svjetski dan turizma.

„Višegrad je već odavno na svjetskoj turističkoj mapi prepoznat kao poželjna destinacija. Ove godine smo zabilježili manji broj turista zbog pandemije, ali se nadamo da će se od proljeća situcija umnogome poboljšati“, zaključio je Đurević.

Sastanku su prisustvovali i predsjednici deset lokalnih turističkih organizacija Srpske.