Održano predavanje o Višegrađanima u Andrićevim djelima

10.10.2022.

U Višegradu je večeras održano predavanje „Višegrađani kao književni junaci u Andrićevom djelu“, povodom 130 godina od rođenja Ive Andrića.

Predavanje u Kulturnom centru „Ivo Andrić“ održala je profesor srpskog jezika i književnosti Divna Vasić koja je istakla da je Andrić proveo djetinjstvo u Višegradu i sliku tog mjesta nosio je duboko u sebi.

„Osim Ane i Ivana Matkovšika koji su ga prihvatili i odgajali sa puno ljubavi kao svog sina, važno mjesto u njegovom djetinjstvu i odrastanju imao je i njegov prvi učitelj Ljubomir Popović, koga je opisao Andrić“, istakla je Vasićeva.

Ona je napomenula da su Višegrađani piscu poslužili kao prototipovi za oblikovanje književnih junaka, od kojih je najpoznatija Lotika Loti Celermajer, poljska Jevrejka koja je decenijama uspješno vodila prvi hotel u Višegradu.

Vasićeva je rekla da je Lotika tip prve poslovne žene koja je više od 50 godina živjela u Višegradu, a umrla je pred Drugi svjetski rat i sahranjena na Jevrejskom groblju na Okolištu.

„Vrlo uspješan trgovac bio je i Santo Papo, čiji lik pamtimo iz romana `Na Drini ćuprija`. Porodica Papo generacijama je živjela u Višegradu. Sudbinu tog Andrićevog književnog junaka odredio je Drugi svjetski rat“, naglasila je Vasićeva.

Ona je rekla da je najbogatiji i najuticajniji gazda tog doba bio Pavle Branisavljević koga Andrić opisuje kao gazda Pavla, kao i da je Andrić odrastao i družio se sa njegovom djecom.

Organizatori predavanja su Kulturni centar „Ivo Andrić“, Gradska galerija Višegrad i Narodna biblioteka „Ivo Andrić“. Nakon predavanja u Gradskoj galeriji održana je izložba slika „Tragovima prošlosti“, koju je pripremila Marija Komad.

Andrić je u Višegradu završio osnovnu školu, a u Sarajevu Veliku gimnaziju, najstariju srednju školu u BiH.

Za roman „Na Drini ćuprija“ Andrić je krajem 1961. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost.

SRNA