Održano predavanje o bolestima zavisnosti

19.02.2018.

U Osnovnoj i Srednjoj školi u Višegradu danas je održano predavanje o bolestima zavisnosti – od interneta, alkohola, opojnih sredstava.

Predavanje je održao načelnik Odjeljenja za bolesti zavisnosti Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Srbije Ivan Dimitrijević, koji je novinarima izjavio da je dao savjet mladima i upozorenje roditeljima kako da prepoznaju simptome zavisnosti.

Tokom predavanja, kako je rekao, posebno je istakao zavisnost od interneta, koji je epidemija 21. vijeka, sa jasnim dijagnostičkim kriterijumima, a ukazao i na potrebu što ranijeg prepoznavanja pojave alkoholizma kod mladih.

„Od prvih upozoravajućih simptoma, koji se mogu javiti na nekoj žurci do dolaska na lečenje prođe od pet do deset godina, spori smo, i u tom kontekstu razgovaramo o mogućnosti edukacije lekara i zdravstvenih radnika u oblasti dijagnostike i lečenja bolesti zavisnosti“, istakao je Dimitrijević.

Tokom predavanja, mladima su prikazani dramatična oštećenja organa, karcinomi kod pušenja i upotreba drugih supstanci.

Dimitrijević je naglasio da je prvi simptom zavisnosti neodoljiva potreba za upotrebom supstance.

„Treba držati pod kontrolom vreme koje deca provode igranjem igrica, treba onemogućiti kontakt sa alkoholom u što ranijem uzrastu, treba ih naučiti da piju bezalkoholna pića“, naveo je Dimitrijević, koji je profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Prema njegovim riječima, djecu ne treba puštati mnogo daleko od sebe. „Sve dokle god kao roditelji imamo da im pokažemo nešto zdravo, ne treba ih puštati da ih obučavaju drugi, jer iza ugla već ne znamo šta rade“, dodao je Dimitrijević.

Učenica Srednje škole „Ivo Andrić“ Ivana Mašević rekla je da je predavanje bilo vrlo poučno i da su, između ostalog, upoznati o posljedicama prekomjernog konzumiranja alkohola i opojnih sredstava.

Predavanje je organizovano u saradnji opštine i Doma zdravlja Višegrad.

SRNA