Održano književno veče na ćupriji

30.06.2017.

Na višegradskoj ćupriji večeras je u okviru manifestacije „Višegradska staza“ održano književno veče na kojem su svoje stihove govorili pjesnici iz Republike Srpske i Srbije.

Pjesnik Ljubivoje Ršumović rekao je da je uvijek lijepo iskustvo biti sa kolegama na ovako lijepom i inspirativnom mjestu.

„Ono čime se deca fasciniraju u najranijem detinjstvu jesu knjige i ta fascinacija ostaje do kraja života. Predložio bih, ali i zakonom ozvaničio, da svaka kuća u kojoj se rađaju deca mora da kupi knjige, a ako nema zato novca da država kupi knjige“, dodao je Ršumović.

On je dodao da će djeca čitati knjige ako se budu igrala sa njima u najranijem djetinjstvu.

Pjesnikinja Mirjana Bulatović rekla je da je ova manifestacija velika borba za kulturu, očuvanje, opstanak u kojoj rado učestvuju.

„Svi predeli koji su doživeli kritično doba, shvatili su da je kultura pitanje opstanka i pitanje samoodržanja“, dodala je Bulatovićeva.

Profesor srpskog jezika i književnosti Dijana Inđić Milošević rekla je da je svim književnicima zajedničko to da iskazuju svoje misli i osjećanja, želje i nade pisanom riječju.

„Na ‘Višegradsku stazu’ zakoračili su veliki pjesnici Ljubivoje Ršumović, Mirjana Bulatović, Dejan Aleksić, Moša Odalović, Milenko Jevđević, kao i pjesnici iz Višegrada Dragica Grbić i Petronije Šimšić“, dodala je Miloševićeva.

On je istakla da „Višegradska staza“ doprinosi kulturnom razvoju grada. „Ovo su sjajni dani u našem gradu koji okupljaju kulturne radnike iz različitih krajeva svijeta“, rekla je Miloševićeva.

SRNA