Održano 15. Srpsko sijelo

14.01.2022.

U Višegradu je održano 15. Srpsko sijelo koje je okupilo muške pjevačke grupe i guslare iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

Otvarajući sinoć ovu manifestaciju, načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević pozdravio je sve učesnike i istakao njen značaj u očuvanju srpske tradicije i kulture.

On je zahvalio organizatorima i svim učesnicima koji čuvaju srpsku tradiciju i prenose je na mlađe naraštaje.

„Opština Višegrad i hidroelektrana podržavaju ovu manifestaciju jer smatramo da je od veoma velikog značaja ne samo za Višegrad, nego i za Republiku Srpsku i Srbiju. Na nama je da damo sve od sebe da ne zaboravimo ćirilicu, srpsku kulturu i tradiciju“, naglasio je Đurević.

Darko Lečić, predsjednik Guslarskog društva „Rade Jamina“, koje je i organizator ovog sijela, rekao je da je zbog epidemiološke situacije sijelo održano u smanjenom obimu, ali da na značaju neće izgubiti gusle koje njeguju i čuvaju.

„Cilj naših manifestacija je da čuvamo našu poeziju koja je utkana u srpski narod i koja je čuvar srpske istorije, tako da je epski deseterac pjesma koju mi pjevamo našoj publici. Na taj način čuvamo našu istoriju koja od najranijih vremena do danas sačuvana u ovom svetom srpskom instrumentu“, istakao je Lečić.

Predsjednik Udruženja za očuvanje gusala i narode tradicije „Pravo u žicu“ iz Užica Ivana Ivanović istakla je važnost očuvanja tradicije i njenog prenošenja na mlađe naraštaje.

Sponzori sijela su opština Višegrad i preduzeće „He na Drini“.

SRNA