Održani Susreti bibliotekara Srpske

31.05.2019.

U Andrićevom institutu u Andrićgradu danas su održani 23. Susreti bibliotekara Republike Srpske u sklopu tradicionalne manifestacije „Višegradska staza“.

Za najbolju biblioteku u 2018. godini proglašena je Narodna biblioteka iz Gradiške, najbolji bibliotekar je Violeta Radić iz Srebrenice, dok je najbolji školski bibliotekar Danijela Mandić iz Istočnog Sarajeva.

Predsjednik Društva bibliotekara Republike Srpske Stojka Mijatović rekla je da su se na današnjem susretu okupili bibliotekari iz cijele Republike Srpske i ljudi koji poštuju rad bibliotekara.

„Bibliotekari dolaze od Kostajnice do Nevesinja, to je Republika Srpska u malom, a naše Društvo uvijek okuplja sve bibliotekare sa zadovoljstvom. Stremimo ka novim tehnologijama u savremenom bibliotekarstvu, s ciljem digitalizacije zavičajnih zbirki kako bismo sačuvali sadašnjost i prenijeli to budućim generacijama“, navela Mijatovićeva.

Direktor Narodne biblioteke u Gradišci Snježana Mirković, koja je proglašena najboljom u Srpskoj, rekla je da je veoma ponosna i srećna na rezultat i rad njihovog kolektiva.

„Velika je stvar biti najbolja biblioteka u Republici Srpskoj, a na području naše lokalne zajednice trudili smo se da razvijamo bibliotičku djelatnost, da radimo na afirmaciji iste i radimo nešto što je dio moderne tehnologije, a to je digitalizacija bibliotičke građe“, istakla je Mirkovićeva.

Prema njenim riječima, ova biblioteka je u toku prošle godine radila na brojnim promocijama knjiga i sarađivala sa brojnim ustanovama i čitaocima i da se zbog toga povećao broj čitalaca u toj lokalnoj zajednici.

Ona je dodala da Narodna biblioteka u Gradišci ima oko 70.000 jedinica knjižne građe.

Najbolji bibliotekar za prošlu godinu Violeta Radić iz Srebrenice istakla je da joj ova nagrada predstavlja veliku čast i obavezu da i dalje kvalitetno radi svoj posao.

„Ovo je i nagrada mog kolektiva, ali i naših sugrađana i korisnika koji prate naše aktivnosti i pomažu nam da budemo uspješni“, rekla je Radićeva dodajući da ova biblioteka ima oko 550 korisnika.

SRNA