Održani Susreti bibliotekara Srpske

10.06.2022.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je na 25. Susretima bibliotekara Srpske, koji su danas održani u Višegradu da bibliotekare karakteriše izuzetna posvećenost, istrajnost i pregalaštvo u radu, a naročito ljubav prema pisanoj riječi i knjizi.

Ona je obraćajući se okupljenima istakla da je formiranje Društva bibliotekara doprinijelo da se bibliotekari okupljaju ka jednom cilju, stručnom usavršavanju i osavremenjavanju bibliotečke djelatnosti.

„Pratili smo pažljivo razvoj i ulogu Društva bibliotekara i svjesni smo da su se u 25 godina postojanja nametnuli kao jedan od regionalnih lidera u bibliotekarstvu, pa su društva bibliotekara iz drugih zemalja učestvovala na tribinama, javnim, stručnim i naučnim skupovima“, naglasila je Trivićeva.

Ona je napomenula da se Društvo dokazalo kao nezaobilazna snaga bez koje se ne može planirati budućnost ovih prostora, kao i razvoj kulture, a sve kroz stručan rad i znanje, doprinoseći napretku društva u cjelini.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je obraćajući se okupljenima da je Višegrad središte kulturnih dešavanja, a da je ovo još jedna u nizu manifestacija koja pokazuje da je ovo grad otvorenih vrata i otvorenog srca, grad slobode, umjetnika, novih djela i stvaralaca.

„Želim da vam zahvalim za to što kroz knjige i biblioteke najstojite da očuvate najbolji dio naše baštine i nacionalne svijesti i kulture. Hvala vam što činite da kultura izađe na pravi put, njegujući i poštujući tradiciju, hrabreći individualnost i oslanjajući se na kolektivni duh“, istakao je Đurević.

On je naglasio da i ovi susreti bibliotekara treba da podsjete da je kultura čitanja jedan od primarnih zadataka svake kulturne politike, a da čitanjem život činimo boljim i kvalitetnijim.

Nebojša Obrenović iz Narodne biblioteke „Branko Ćopić“ iz Čajniča proglašen je za najboljeg bibliotekara na 25. Susretima bibliotekara Republike Srpske.

Obrenović je rekao da je počastvovan i srećan.

„Zadovoljstvo mi je da u našu malu opštinu dođe ovakvo priznanje i to mi daje obavezu da unaprijedim svoj i rad biblioteke“, istakao je Obrenović.

Najbolji menadžer u bibliotekarstvu je Branko Savanović iz Srpca, a Narodne biblioteke iz Bijeljine i Trebinja dobile su povelje.

Priznanje je dobila i Narodna biblioteka iz Ribnika.

SRNA