Održana komemoracija Dražanu Perendiji

05.12.2016.

komemoracija-sala

U Domu kulture u Višegradu, održana je komemoracija povodom smrti bivšeg predsjednika predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Dražana Perendije, koji je preminuo u Višegradu, poslije teške bolesti u 55. godini života.

Na komemoraciji su govorili zamjenik predsjednika predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Miloš Lazović, načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević i ratni komandant višegradske brigade pukovnik Luka Dragičević.

Lazović rekao je da je BORS izgubila velikog aktivistu, pregaoca, borca za istinu i pravdu, jednom riječju velikog čovjeka.

„Poštovana porodice želim da vas zamolim u ime saboraca vašeg Dražana da nam se u budućnosti slobodno obraćate u svakom trenutku kada osjetite da vam je potrebna pomoć od pravih prijatelja, jer je to vaš i naš Dražan svojim djelima zaslužio“, dodao je Lazović.

Načelnik Đurević je u govoru rekao da je njegova smrt gubitak za cijelu opštinu, koja mu zahvaljuje na njegovom savjesnom i profesionalnom obavljanju posla, u očuvanju naše nacije, za koju se on posebno borio i odbrane srpskih prostora u kojima je učestvovao kao vojnik i komandant Vojske Republike Srpske.

„Dražan Perendija je iza sebe ostavio neizbrisiv spomenik odanosti u očuvanju srpstva i vjere. Njegova smrt je gubitak ne samo za porodicu, već i za prijatelje i cjelokupnu javnost“, dodao je Đurević.

O ratnom putu Dražana Perendije, njegovom doprinosu i razvoju Boračke organizacije komandant višegradske brigade Luka Dragičević rekao je da je Dražan startovao kao običan borac u trećoj četi višegradske brigade, ali da je zbog svojih sposobnosti kasnije postavljen za komandira treće čete, a kasnije i za komandanta bataljona u drugoj podrinjskoj lakoj pješadijskoj brigadi.

„Nakon demobilizacije uključio se u najvažnije društvene djelatnosti i obavljao važne funkcije u obnovi privrede i organizaciji vlasti u opštini Višegrad, a naročito se istakao u aktivnostima oko formiranja, organizacije, rada i razvoja Boračke organizacije Republike Srpske“, dodao je Dragičević.

On se u svom govoru zahvalio za doprinos u borbi za slobodu srpskog naroda i stvaranje Republike Srpske, , najznačajnijeg istorijskog podviga srpskog naroda.

Dražan Perendija je za zasluge zbog doprinosa u borbi i radu Boračke organizacije dobio  odlikovanje Boračke organizacije Republike Srpske sa poveljom. Za doprinos izgradnji kompleksa manastira Dobrun i spomenika voždu Karađorđu odlikovao ga je njegova svetost patrijarh srpski Pavle.

Obavljao je dužnost predsjednika opštinske Boračke organizacije, predsjednika predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske, direktora Društva BORS invest Fonda Republike Srpske.

SRNA