Održana folklorna radionica u Andrićgradu

17.08.2023.

U Andrićgradu je danas održana folklorna radionica za učesnike Međunarodnog dječijeg festivala folklora „Licidersko srce“ iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore, Bugarske, Poljske, Kanade, Kine, Gruzije i Meksika.
Član organizacionog odbora festivala Bogdan Damnjanović rekao je da će na festivalu učestvovati 1.200 mališana iz 15 zemalja svijeta, što je, kako kaže, najviše do sada.

On je istakao da će festival, koji je počeo u utorak, 15. avgusta, pod sloganom „Zagrli tradiciju – oseti srce“, trajati do 19. avgusta.

Umjetnički rukovodilac višegradskog Srpskog sokolskog društva „Kralj Petar Ujedinitelj“ Danijela Šućur rekla je da je svrha radionica da svako društvo pokaže korake svojih narodnih igara i da nauče nešto novo.

„Predstavili smo ersko kolo kao zajednički izbor srpske igre. Ovo je značajno jer djeca sklapaju prijateljstva koja služe kao osnova da djeca putuju u druge zemlje“, istakla je Šućureva.

Jedan od učesnik festivala Nina Jeremić, koja je došla iz Kanade, rekla je da je prvi put u Višegradu.

„Prvi put sam u Višegradu i mnogo je dobro vidjeti toliko igara na jednom mjestu. Uživamo i družimo se“, istakla je Jeremićeva.

Međunarodni dječiji festival folklora „Licidersko srce“ biće održan večeras u Višegradu.

Prijem učesnika festivala je u Gradskoj kući u 17.30 časova.

Svečani defile učesnika počeće u 18.30 časova i kretaće se od mosta Mehmed paše Sokolovića, Ulicom kralja Petra Prvog do Andrićgrada gdje će u 19.00 časova biti održan festival folklora.

Festival „Licidersko srce“ održava se u Užicu, na Zlatiboru i u Višegradu.

Manifestaciju organizuje užičko Udruženje „Era“ u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Srbiji, gradovima Užicem i Višegradom, te Turističkom organizacijom Zlatibora.

SRNA