Održan seminar o stradanju Srba i kulturi sjećanja

28.05.2021.

U Andrićgradu danas je održan seminar o stradanju Srba i kulturi sjećanja na kojem je istaknuto da su ovakvi skupovi jedan od načina kako raditi na kolektivnoj svijesti o genocidu nad Srbima i drugim istorijskim događajima koji su doveli do velikog stradanja srpskog naroda.

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović rekao je da su ovakvi seminari jedan od načina kojima se može dostići jedna vrsta kolektivne svijesti i to ne samo o genocidu koji je nad Srbima počinjen u Drugom svjetskom ratu već i o drugim istorijskim događajima koji su doveli do toga da velikog stradanja srpskog naroda zapadno od Drine.

Seminar je okupio oko 20 profesora istorije i srpskog jezika i književnosti, a savjetnik za srpski jezik pri Republičkom pedagoškom zavodu Silva Dobraš je pojasnila da su učesnici isti oni koji su bili polaznici seminara u Institutu „Jad Vašem“ u Jerusalimu.

Savjetnik za srpski jezik u Republičkom pedagoškom zavodu Rade Lalović smatra da se kultura sjećanja najlakše njeguje na način da se započne od prvog razreda osnovne škole o ličnom identitetu.

„Ne započinjati pričom o zločinima i stradanjima nego o ličnom identitetu, a u starijim razredima govoriti o tome ko je gdje od predaka živio i stradao“, pojasnio je Lalović.

Seminar o stradanju Srba i kulturi pamćenja održan je u organizaciji Republičkog pedagoškog saveza, a po završetku učesnici su posjetili Spomen kompleks u Starom Brodu.

SRNA