Održan protestni skup za očuvanje rijeka

01.03.2020.

Više stotina građana protestovalo je danas u Vardištu kod Višegrada protiv izgradnje mini-hidroelektrane Rzav.

Domaćin skupa Vojkan Krstić iskazao je neslaganje sa izgradnjom mini-hidroelektrane Rzav i uputio molbu nadležnim institucijama da ovaj slučaj bude preispitan, da se odgovorni javno kazne, te ukine odluka o izgradnji, koja koristi samo bogaćenju pojedinaca.

Krstić, poznat kao humanitarac, rekao je da je danas u Vardištu iz ličnih razloga, jer je to selo njegove majke, bake, prabake, te da i on svojoj djeci želi da pruži istu šansu, da imaju svoje selo.

Mještanin Vardišta Čedo Jovičić rekao je da je na protest došao da odbrani srce i dušu ovog kraja, kao i Milan Grujević, koji je naveo da su brane štetne za zdravlje i narod i da treba preispitati ovu izgradnju.

Nakon protestnog skupa, prisutni su mirnom šetnjom u koloni zajedno prošetali do Manastira Vardište gdje služen moleban.

Organizatori skupa su uprava parohije Vardiške i regionalni humanitarac Vojkan Krstić.

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o pokretanju postupka dodjele koncesije za izgradnju dvije male hidroelektrane u Višegradu, a procijenjena vrijednost investicija je oko 3,12 miliona KM.

Planirana je izgradnja male hidroelektrane Crni Rzav čija je procijenjena vrijednost postrojenja oko 1,66 miliona KM, dok je vrijednost mini-hidrocentrale Bijeli Rzav oko 1,46 miliona KM.

Inicijativu za dodjelu koncesija za izgradnju ove dvije male hidroelektrane dostavilo je privredno društvo „VG ekoenergija“ iz Višegrada.

SRNA