Održan memorijalni plivački maraton na Drini

19.08.2019.

Na rijeci Drini od Višegrada do Starog Broda danas je održan memorijalni plivački maraton u pomen na Srbe koje su ustaše ubile 1942. godine.

Inicijator održavanja maratona je humanista Neven Jovanović, koji živi i radi u Londonu, a porijeklom je iz Goražda.

„Želim da ovaj zločin nikada ne bude zaboravljen. Moj djed je bio u ovom zbjegu. Uspio je da se spasi, ali mu je u sjećanju ostao ovaj događaj“, naveo je Jovanović, osim kojeg su učešće u maratonu uzeli i Nikola Bajagić, Mitar Mandić i Brajan Jovanović.

Mandić je rekao da je došao da oda počast žrtvama i poželio da se to više nikada ne ponovi.

Organizator plivačkog maratona Slavko Heleta rekao je da su urađene majice sa motivima ručnih radova koji simbolizuju ruho djevojaka koje su na Mladence 1942. godine skočile u rijeku Drinu da ne bi dospjele u ruke zlikovaca.

„Dobro bi bilo da se slijedi ovaj primjer i da mladi što više nose ovakva obilježja“, smatra Heleta.

Nezapamćen pokolj u Starom Brodu, Miloševićima i drugim mjestima prema rijeci Drini u proljeće 1942. godine izvršile su ustaške jedinice pod komandom zloglasnog Jure Francetića.

Ustaše su u ovom, decenijama skrivanom zločinu, ubile oko 6.000 Srba, žena, djece, starih i iznemoglih lica, koji su pokušavali da prelaskom Drine nađu spas u Srbiji.

Najmasovnija ubistva dogodila su se 22. marta 1942. godine, na pravoslavni praznik Mladence, a nastavljena su sve do početka maja 1942. godine.

U Starom Brodu podignuto je spomen-obilježje i kapela, a u završnoj fazi je izgradnja memorijalnog muzeja i jedinstvenog spomenika koji će biti osveštan 7. septembra.

SRNA