Održan javni čas o životu Lotike Celermajer

20.03.2017.

U Srednjoj školi „Ivo Andrić“ u Višegradu danas je održan javni čas o životu Lotike Loti Celermajer, prve poslovne žene u ovom gradu, kojem je prisustvovala i ambasador SAD u BiH Morin Kormak.

Tema ovog javnog časa obrađena je u okviru projekta „Multietnička zajednica je moj dom“ Helsinškog odbora za ljudska prava u Republici Srpskoj, koji je kreiran u saradnji sa četiri škole u BiH.

„Ovaj projekat, koji su radili mladi ljudi, može nam pomoći da gradimo bolju budućnost zajedno. Izgradnja multietničkih društava ima jako puno važnosti za sve zemlje u modernom dobu“, rekla je Kormakova.

Ona je izrazila nadu da će višegradski stari most povezivati i zbližavati ljude kako bi se moglo raditi mnogo u budućnosti za sve u BiH.

Koordinator projekta Divna Vasić kaže da su se opredijelili za ovu temu, jer su željeli da „rasvijetle lik Andrićeve junakinje, ali ne kao književni, već kao stvarni, s obzirom da je Celermajerova živjela i stvarala u Višegradu skoro šest decenija“.

„Osim toga, željeli smo da se upoznamo sa austrougarskim periodom i preporodom jedne orijentalne, umorne kasabe u jednu urbanu varoš. To smo prikazali kroz lik žene Jevrejke koja je u muškom svijetu u kome vladaju patrijarhalni odnosi uspjela da postane prva poslovna žena u Višegradu i bude uzor gazdama tog doba“, istakla je Vasićeva.

Ona je pohvalila učenike koji su radili na ovom projektu, te dodala da očekuje nastavak ovih aktivnosti s ciljem očuvanja kulturnog nasljeđa.

Predstavnik Helsinškog odbora za ljudska prava u Republici Srpskoj Aleksandra Letić kaže da su učenici koji su učestvovali u ovom projektu pokazali da imaju kapaciteta da sprovedu istraživanja.

„Ove teme su vrlo osjetljive, jer su istraživali ono što se davno dešavalo“, dodala je Letićeva.

Učenik četvrtog razreda Marija Lakić rekla je da je ovaj projekat značajan zato što je istraživana istorija Višegrada.

„Razvili smo priču o Lotiki Celermajer, junakinji Andrićevog romana, ali i vlasnici prvog hotela u našem gradu“, dodala je Lakićeva.

SRNA