Od sledeće godine vožnja ćirom od Vardišta do Višegrada

16.06.2017.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević i predsjednik Udruženja za obnovu uskotračnih pruga iz Banjaluke Veljko Vuković izrazili su danas očekivanje da će biti odobrena sredstva iz evropskih fondova za obnovu uskotračne pruge Vardište-Višegrad.

Đurević je rekao da ga je obradovala vijest da je projekat obnove uskotračne pruge Vardište-Višegrad pozitivno ocijenjen i da će njegovu realizaciju pomoći evropski fondovi.

„Dio sredstva bio bi izdvojen i za nabavku lokomotive, dok imamo vagone, tako da ćemo moći da formiramo kompoziciju koja će saobraćati od Višegrada do Vardišta“, rekao je Đurević.

On je istakao da je opština Višegrad dala logističku podršku za ovaj projekat i učiniće sve što je u njenoj nadležnosti kako bi obnova pruge bila realizovana.

„Mnogo ljudi u Višegradu je počelo da živi od turizma, a pokretanje voza bi bio dodatni segment koji bi upotpunio turističku ponudu“, dodao je Đurević.

Vuković je izrazio nadu da će sredstva iz evropskih fondova biti doznačena za mjesec dana.

„Ta sredstva će biti dovoljna da ove godine krenemo sa radovima kako bi `ćiro` naredne godine stao na šine i vozio na relaciji Vardište-Višegrad“, rekao je Vuković.

On je naveo da je projekat obnove pruge od Vardišta do Višegrada „krenuo težim stazama“, te da su pronalazili načine za njegovo finansiranje.

„`Željeznice Republike Srpske` nisu mogle da nađu sredstva i došli smo u kontakt sa fondovima Evropske unije, koji su spremni da izdvoje donatorska sredstva namijenjena za razvoj kulturne baštine“, rekao je Vuković i dodao da je time prepoznat značaj obnove uskotračne pruge.

SRNA