Od novembra psihosocijalni tretman za počinioce nasilja

20.04.2017.

U Centru za mentalno zdravlje u Višegradu od novembra će početi provođenje psihosocijalnog tretmana za počinioce nasilja u porodici, kao značajna mjera u procesu zaštite žrtava, izjavila je direktor Udruženja građana „Budućnost“ iz Modriče Gordana Vidović.

Vidovićeva je na pripremnom sastanku u Višegradu za provođenje psihosocijalnog tretmana za počinioce nasilja u porodici, rekla da ova organizacija više od dvadeset godina radi na prevenciji i zaštiti od nasilja u porodici i nasilja nad ženama.

„Primijetili smo da nedostaje rad sa počiniocima i da nije dovoljno samo osnažiti ženu. Sa počiniocima je potrebno raditi da bi uvidjeli da nasilje nije model koji treba zagovarati i da nasilje može da se prevaziđe ukoliko se na efikasan način radi“, istakla je Vidovićeva.

Ona je dodala da Centar za mentalno zdravlje u Višegradu ima kapacitet da počne tretman u novembru, i da će to biti grupni rad koji traje četiri do šest mjeseci, a prvi rezultati biće vidljivi naredne godine.

Sudija Osnovnog suda u Višegradu Osman Rahmanović rekao je da postoji mnogo situacija nasilja u porodici gdje se Sud odlučuje na zaštitnu mjeru obaveznog psihosocijalnog tretmana.

„Tražimo način kako da ovu mjeru sprovedemo, da ostvari dobar rezultat“, dodao je Rahmanović.

On je istakao da je od predstavnika policije iz Višegrada dobio podatak da su u 2017. godini prijavljena četiri krivična djela nasilja u porodici, a da je prekršaja bilo znatno više.

Rahmanović je dodao da se takvi slučajevi moraju hitno procesuirati, jer nema efekta ako se to desi nakon nekoliko mjeseci.

Sastanku su prisustvovali predstavnici opštine Višegrad, Centra za socijalni rad, Centra za mentalno zdravlje, Policijske stanice, Osnovnog suda i Udruženja žena „Most“ iz Višegrada.

Ova aktivnost je dio projekta „Korak bliže ka zaustavljanju nasilja – psihosocijalni rad sa počiniocima nasilja“, koje provodi Udruženje građana „Budućnost“ iz Modriče u partnerstvu sa Udruženjem građana „Vive žene“ iz Tuzle, podržanog od Džender centra Vlade Republike Srpske.

SRNA