Obnovljen Planinarski dom

27.11.2019.

Planinarski dom Gostilja kod Višegrada obnovljen je uz pomoć opštine koja je donirala 7.000 KM i preduzeća „Hidroelektrane na Drini“, koje je izdvojilo 3.000 KM.

Predsjednik Planinarskog društva „Stolac“ Žarko Krsmanović rekao je da je bilo potrebno mnogo vremena i sredstava da se obnovi Dom.

„Nakon ratnih dejstava iz devedsetih godina ovaj dom je bio potpuno uništen. Objekat smo morali da očistimo, da rekonstruišemo krov, a nakon toga smo imali građevinske radove i postavljanje fasade“, naveo je Krsmanović.

On je rekao da je u rekonstrukciji krova najviše pomogla opština Višegrad, te istakao nesebičan rad članova ovog društva koji su dobrovoljno radili u obnovi Doma.

Krsmanović navodi da Dom ima kuhinju, dnevni boravak, sanitarni čvor, dvije spavaonice i može da primi ukupno 60 planinara.

„Planinarski dom je bio popularan i prije rata za sve planinare iz bivše Jugoslavije. Tu se nalaze vrhovi Gostilja na 1.315 metara, vrh Janjač na 1.473 metra i najviši vrh Veliki Stolac na 1.673 metra“, rekao je Krsmanović.

On je napomenuo da je za vrh Gostilja karakterističan po tome što je tu stanište Pančićeve omorike.

„Svi naši vrhovi su vezani za planinu Taru, a mi graničimo sa Nacionalnim parkom `Tara` i tu nas dijeli granica sa Srbijom“, rekao je Krsmanović.

On je dodao da Planinarsko društvo „Stolac“ ima dvije tradicionalne akcije, od kojih je jedna „Prošetajmo rzavskim bregovima“, a druga „Uspon na Veliki Stolac“.

„Svake godine na naše akcije dođu planinari iz svih republika bivše Jugoslavije, goste rado primamo i izlazimo im u susret. Planinari ovog društva su osvojili skoro sve značajnije vrhove u Evropi, a cilj im je da u budućnosti osvoje najviši vrh Evrope na Kavkazu“, istakao je Krsmanović.

Planinarsko društvo „Stolac“ ima oko 70 članova.

SRNA