Objavljena knjiga „Žitija svetih Srba“

04.01.2017.

U izdanju Izdavačke kuće Mitropolije dabrobosanske „Dabar“, sa sjedištem u manastiru Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci kod Višegrada, iz štampe je izašla knjiga „Žitija svetih Srba“.

U „Dabru“ ističu da su u ovoj knjizi na 848 stranica, formata A4, obuhvaćeni svi Srbi svetitelji od četvrtog vijeka do danas. Knjiga je podijeljena u sedam perioda koji su oslonjeni na istorijske promjene Srpske pravoslavne Crkve i Srpskog naroda, a  sadržaj je uređen hronološki, da bi čitalac mogao dobiti predstavu kroz šta su sve prošli Srpski narod i njegova Crkva“.

Urednik Izdavačke kuće „Dabar“ arhimandrit Jovan Gardović rekao je da se radi o zborniku u kome su sabrana žitija mnogih Svetih Srba, tako da su na jednom mjestu predstavljeni najljepši, najčistiji i najsvetiji, najstradalniji i najuzvišeniji sinovi i kćeri našeg naroda, sinovi i kćeri Božiji.

„Njihova žitija izložena su hronološki, tako da se uporedno može pratiti i istorija našeg naroda. Neke bitne i sudbonosne trenutke iz istorije naše Crkve preuzeli smo iz „Kratke istorije Srpske Pravoslavne crkve od profesora dr Predraga Puzovića i „Srpske crkve u istoriji od dr Radomira Popovića i unijeli u ovaj zbornik da bi čitaoci mogli imati jasniju i sveobuhvatniju sliku naše sveštene istorije“, dodao je Gardović.

SRNA