Obilježeno 79 godina od stradanja 6.000 Srba u Starom Brodu

22.03.2021.

U kapeli u Starom Brodu kod Višegrada služena je liturgija i parastos žrtvama pokolja u ovom mjestu stradalim na praznik Mladence 1942. godine od ustaša predvođenih Jurom Francetićem.

Protojerej-stavrofor Dragan Vukotić rekao je da je obilježeno 79 godina od velikog stradanja srpskog naroda sa Sarajevsko-romanijske regije.

„Centralno obilježavanje stradanja u Starom brodu, koje se organizuje od prošle godine, biće upriličeno posljednje subote u maju, kada će zajedno predstavnici Vlade Republike Srpske i Srpske pravoslavne crkve, na još dostojanstveniji način obilježiti ovaj važan istorijski datum“, istakao je Vukotić.

Delegacija SNSD-a na čelu sa potpredsjednikom Opštinskog odbora Višegrad Mladenom Đurevićem položila je cvijeće na spomenik u Starom Brodu.

Đurević je rekao da je obilježavanje ovog dana sjećanje na sve koji su stradali i da je zadatak svih da događaj iz Starog Broda prenose na mlađe naraštaje, da se ovakvi događaji više nikada ne ponove.

Tokom ustaške ofanzive mučki je ubijeno više od 6.000 Srba sa područja Sarajeva, Sokoca, Olova, Kladnja, Rogatice, Han Pijeska i Višegrada, koji su pokušali da pređu rijeku Drinu i potraže spas u Srbiji.

Najmasovnije ubijanje je izvršeno 22. marta 1942. godine, ali su ubijanja trajala i do početka maja 1942. godine.

U Starom Brodu je osveštan Spomen-muzej starobrodskim žrtvama u okviru obilježavanja 77 godina od stradanja više od 6.000 Srba Sarajevsko-romanijske regije.

U Spomen-muzeju postavljeno je 27 skulptura sa 39 likova, koje simbolizuju zbijeg i ulazak srpskih majki sa djecom u naručju u nabujalu Drinu.

SRNA