Obilježeno 30 godina od izgradnje crkve u Blacama

05.08.2019.

Hram Svete Trojice u selu Blace kod Višegrada prigodnim svečanostima obilježio je juče 30 godina od izgradnje ove svetinje.

Protojerej Rajko Cvetković rekao je da je ovo veliki dan za ovo područje jer se obilježava 30 godina od izgradnje hrama.

„Ova crkva je građena u onom periodu kada su se Srbi dvoumili da li da idu putem komunizma, bezboštva ili da se vrate na put pravoslavlja. Bog je dao da se krene putem pravoslavlja i onoga što nam je sveti Sava ostavio. Zato mi ove godine proslavljamo i 800 godina Srpske pravoslavne crkve“, istakao je Cvetković.

On je naveo da je crkva sagrađena voljom, ljubavlju, žrtvom, radom, i da je ovo dan sjećanja na sve dobro što je urađeno.

„Zahvaljuući opštini Višegrad, domaćinu Obradu Vojinoviću i drugim ljudima asfaltiran je put do crkve u selu, koji je danas svečano otvoren“, rekao je Cvetković.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da se tradicionalno okupljaju mještani u ovom selu.

„Opština Višegrad je zajedno sa donatorima uradila dio puta u selu Blace. Naša obaveza je da ravnomjerno pomažemo svaki dio opštine. Formiranjem mjesnih zajednica dobijamo informacije sa terena i na taj način pomažemo u infrastrukturi i svemu što je potrebno“, naveo je Đurević.

Domaćin Obrad Vojinović rekao je da je gradnja crkve počela na inicijativu njegovog oca Ignjata Vojinovića, te da su tadašnje opštinske strukture dozvolile da se pravi crkva na ovom mjestu.

„Zemlju je dala porodica Ćorić, a izgradnja je išla vrlo brzo. Živim u Srbiji, a ovde nisam već 40 godina s obzirom da sam u mogućnosti svesrdno sam pomogao asfaltiranje puta“, istakao je Vojinović.

Osveštanje hrama bilo je 3. avgusta 1997. godine, a hram je osveštao Mitropolit Dabrobosanski Nikolaj uz sasluženje 17 sveštenika. U hram su položene mošti Svetog Kneza Lazara. Za kuma crkve izabran je Dušan Vojinović iz Blaca.