Obilježeno 28 godina od stradanja 28 Srba na Meremišlju

16.10.2020.

Služenjem parastosa, prisluživanjem svijeća i polaganjem vijenaca na spomen-obilježje na brdu Meremišlje kod Višegrada danas je obilježeno 28 godina od stradanja 28 boraca Vojske Republike Srpske, 24 pripadnika Višegradske brigade i četiri pripadnika ruđanske brigade, među kojima je bilo i osoblje saniteta.
Predsjednik Boračke organizacije Višegrad Aleksandar Savić podsjetio je da je ovo mjesto gdje je Višegrad u jednom danu izgubio 24 borca i gdje je stradala medicinska sestra.

On je rekao da su pripadnici takozvane Armije BiH 16. oktobra 1992. godine zarobili četiri borca, a jednom su poslije mučenja zavezali kamen oko vrata i bacili ga u rijeku Drinu.

„Ovdje su vojnici i ubijani i mučeni, što ne priliči nijednoj vojsci, bez obzira o kojoj strani je riječ“, naveo je Savić.

Predsjednik Boračke organizacije Rudo Momir Radović rekao je da na ovo mjesto dolaze da bi se sjetili braće koja su dala život za Republiku Srpsku.

„Obilazeći ovo mjesto, vraćaju se teške uspomene, ali ovo moramo da činimo da bismo prenosili na mlađe generacije. Njihova borba i stradanje bilo bi uzaludno ako ne bismo spominjali šta se ovdje desilo“, naglasio je Radović.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je današnje obilježavanje podsjećanje na veliki zločin, kada je ubijeno 28 srpskih vojnika koji su branili Republiku Srpsku.

„Najmanje što možemo da uradimo jeste da posjetimo ovo mjesto, odamo počast svima koji su dali život za Republiku Srpsku. Na mladima je da ne zaborave sve te ratne događaje i da sjećanje prenose na buduće generacije“, naveo je Đurević.

Sin poginulog borca Miroslav Kovačević rekao je da se svake godine okupljaju na Meremišlju da bi odali počast svim stradalima.

„To je najmanje što možemo da učinimo za poginule borce Vojske Republike Srpske koji su dali život za Srpsku i odbranu Višegrada“, istakao je Kovačević.

Kao znak sjećanja na poginule borce Vojske Republike Srpske na Meremišlju je 2013. godine Boračka organizacija Višegrad podigla spomen-obilježje sa uklesanim imenima 24 borca iz Višegrada i četiri iz Rudog.

SRNA