Obilježeno 27 godina od ubistva Srba u Jelašcima

02.08.2019.

U selu Jelašci, kod Višegrada, danas je kod spomen-obilježja služen parastos povodom 27 godina od zločina muslimanskih snaga nad jedanaestoro srpskih civila iz ovog sela u proteklom ratu, među kojima dvoje djece.

Cvijeće kod spomen-obilježja položile su delegacije opštinske Boračke organizacije i opštine Višegrad.

Načelnik opštine Mladen Đurević rekao je da je počinjen zločin nad nedužnim stanovništvom ovog sela, među kojima je najviše bilo staraca i djece.

„Izvršen je strašan zločin i nije se gledalo koga i gdje ubijaju. Naše je da obilježavamo ovakve datume i da ovakvi zločini ne budu zaboravljeni“, istakao je Đurević.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije Višegrad Aleksandar Savić rekao je da članovi ove organizacije svake godine dolaze na ovo mjesto stradanja.

Milan Savić iz ovog sela istakao je da Tužilaštvo BiH ništa ne preduzima kada je riječ o ovom slučaju.

„Meni su nastradali majka, otac, stric, prijatelji i komšije“, naveo je Savić.

Muslimanske snage su na današnji dan 1992. godine upale u selo Jelašci kod Višegrada i na zvjerski način ubile srpske civile.

Na kućnom pragu tada su ubijeni Trivun Jelačić, njegova žena Sava, snaha Mira i njena djeca – osmogodišnji Vidoje i desetogodišnja Mira.

Od muslimanskog metka stradali su Slavka i Dragan Šušnjar, koji su ubijeni u dvorištu kuće i na seoskom putu.

U kući, dok su pripremali kafu, ubijeni su Mile Savić, njegova supruga Petka i brat Radomir, koji je tada došao iz Obrenovca da pomogne bratu u kupljenju sijena.

SRNA