Obilježeno 25 godina Višegradske brigade

20.05.2017.

U Višegradu je danas služenjem parastosa i polaganjem cvijeća na centralni spomenik branocima Republike Srpske obilježeno 25 godina Višegradske brigade.

Prvi komandir ove čete Milan Ilić svima je poželio puno zdravlja, sa željom da nikad ni jedna generacija ne ratuje, već samo da slavi godišnjicu višegradske brigade.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da držimo i dalje rodoljube na prvom mjestu i čuvamo našu Republiku Srpsku.

„Zato i jesmo ovdje, da vratimo sjećanje na stradanje i da poručimo da ne smijemo da zaboravimo svoju istoriju“, istakao je Đurević.

On se svim borcima zahvalio što su prije 25 godina krenuli na put stvaranja Republike Srpske, što su doprinijeli da ona bude stabilna i da može da računa na svoju budućnost.

Predsjednik Predsjedništva opštinske boračke organizacije Višegrad Milisav Vasić rekao je da je nakon što su bjelosvjetski moćnici odlučili da rasparčaju Jugoslaviju i da izazovu rat na njenom prostoru i da sa mnogih vjekovnih ognjišta protjeraju srpski narod, tadašnje rukovodstvo srpskog naroda odlučilo da se tome suprotstavi.

„Takvu sudbinu su planirali da urade i Srbima u Bosni, ali članovi Skupštine Republike Srpske su donijeli odluku da se 12. maja 1992. godine formira vojska koja će imati za cilj da sačuva srpsko stanovništvo od pokolja i protjerivanja, odnosno da ih ne zadesi sudbina njihovih predaka koji su mučeni i ubijani po mnogim kazamatima i logorima u prethodnim ratovima“, istakao je Vasić.

Na spomenik braniocima Republike Srpske vijence su položili predstavnici boračkih kategorija iz Višegrada i Rudog, ratni veterani iz Užica i udruženja ratnih vojnih invalida iz Višegrada.

Delegacije su jutros obišle i Srpsko vojničko groblje na Megdanu i spomen-sobu palim srpskim borcima.

SRNA