Obilježeno 20 godina Društva bibliotekara Srpske

02.06.2017.

Društvo bibliotekara Republike Srpske danas je Narodnoj biblioteci „Veselin Masleša“ iz Laktaša uručilo nagradu „Đorđe Pejanović“, kao najboljoj biblioteci u Republici Srpskoj, a Bojani Milošević iz Banjaluke i Draganu Kragulju iz Prijedora, kao najboljim bibliotekarima u Srpskoj.

Na svečanosti, koja je povodom obilježavanja 20 godina Društva bibliotekara Republike Srpske održana u Višegradu, nagrade su uručene i najboljim menadžerima u bibliotekarstvu – Mari Ećim iz Prijedora i Negosavi Stjepanović iz Zvornika.

Predsjednik Društva bibliotekara Republike Srpske Stojka Mijatović rekla je povodom obilježavanja jubileja da se Društvo u proteklih dvadeset godina nametnulo kao regionalni lider u bibliotekarstvu.

„Sva druga, uključujući i inostrana društva počela su uzimati učešće u stručnim i naučnim skupovima kako bi dali odgovore na neka važna pitanja u struci i stvorili uslove za organizovan nastup u budućnosti“, istakla je Mijatovićeva.

Ona je dodala da su bibliotekari narodnih, školskih, visokoškolskih i specijalnih biblioteka uspjeli da se organizuju i pokažu kao nezaobilazna snaga, bez koje se ne može planirati budućnost.

Čestitajući jubilej, načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević poželio je Društvu bibliotekara Srpske uspjeh u daljem radu.

„Želim da vam zahvalim za sve što činite i za dobru saradnju sa lokalnom upravom. Samo zajedno, možemo da stvaramo kvalitetna djela i da kroz knjige i biblioteke očuvamo najbolji dio baštine i nacionalne svijesti i kulture“, rekao je Đurević.

Na svečanosti obilježavanja jubileja Društva bibliotekara Srpske, u muzičkom dijelu programa nastupili su Maja Đogo i Anđela Đerić.

SRNA