Obilježeno 128 godina od rođenja Ive Andrića

09.10.2020.

Profesori i učenici Srednje škole „Ivo Andrić“ iz Višegrada položili su danas cvijeće na spomen-obilježje književniku Ivi Andriću kod ćuprije i na bistu u Andrićgradu, povodom Dana škole i 128 godina od rođenja nobelovca.
Direktor Srednjoškolskog centra Divna Vasić je rekla da su djela Ive Andrića prevedena na više od 50 svjetskih jezika, te da je to pisac koji se i danas čita na svim kontinentima.

„Danas se obilježava i Dan naše škole, ali smo program prilagodili trenutnoj epidemiološkoj situaciji“, istakla je Vasićeva i dodala da su učenici i profesori tradicionalno obišli i uredili spomenike tetki i teku Ive Andrića na groblju u Crnči, kao i spomenike njegovih junaka iz romana „Na Drini ćuprija“ na jevrejskom groblju na Okolištima.

Profesor srpskog jezika i književnosti Dijana Milošević rekla je da je Andrić obavezna školska lektira, te da iz višegradske srednje škole ne izađe ni jedan učenik koji nije pročitao bar jedan roman slavnog pisca.

Ivo Andrić rođen je 9. oktobra 1892. godine u Travniku, a djetinjstvo od 1894. do 1903. godine proveo je kod tetke Ane i tetka Ivana Matkovšika u Višegradu.

Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1961. godine. Preminuo je 13. marta 1975. godine u Beogradu.

U čast ovom velikom piscu, režiser Emir Kusturica je na ušću Rzava u Drinu izgradio Andrićgrad.

SRNA