Obilježena slava u Srednjoj školi „Ivo Andrić“

27.01.2019.

Školska slava Sveti Sava obilježena je u višegradskoj Srednjoj školi „Ivo Andrić“ lomljenjem slavskog kolača i prigodnim programom koji su izveli učenici ove škole.

Profesor srpskog jezika i književnosti Dijana Inđić Milošević rekla je da je pripremljen umjetnički program, koji je nazvan „Sveti Sava svetionik srpske zemlje“, posvećen liku i djelu prvog srpskog prosvjetitelja.

„Veoma je bitno obilježavanje školske slave Sveti Sava, jer je on odredio put kojim idemo, jezik kojim govorimo, pismo kojim pišemo, krst kojim se krstimo. Od njega počinje naša originalna srpska srednjovjekovna književnost. Sveti Sava je prvi poglavar Srpske pravoslavne crkve, zaštitnik škola“, dodala je Miloševićeva.

Ona je istakla da učenici rado učestvuju u ovom programu, jer je ovo slava profesora i učenika.

Direktor Srednje škole „Ivo Andrić“ Divna Vasić rekla je da je Sveti Sava „knjiga iz koje se uči o ljubavi, praštanju, skromnosti, dostojanstvu i časti“.

„Cilj naše obrazovno-vaspitne institucije je da svakodnevno obezbjeđujemo bolje uslove za rad, ali posebno treba da insistiramo na tome da učenicima vraćamo vjeru da je znanje jedina prava vrijednost i neprolazna vrijednost“, dodala je Vasićeva.

Ona je istakla da se ove godine obilježava 70 godina postojanja višegradskih srednjih škola, tako da su nagrađeni najbolji učenici.

Obilježavanju krsne slave prisustvovali su predstavnici javnog, političkog i kulturnog života u Višegradu.

SRNA