Obilježena slava manastira u Vardištu

10.06.2021.

Manastir Vaznesenja Gospodnjeg u Vardištu kod Višegrada obilježio je svoju slavu – Spasovdan, a Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Mitropolit je u besjedi podsjetio na značaj praznika koji simbolizuje i ljudsko spasenje, kao i na to da su manastiri uvijek bili duhovno ognjište gdje se uzdižu molitve Bogu i pokajanjem spiraju ljudski grijesi.

Igumanija Jefimija rekla je da je ova svetinja novijeg datuma, ali da postoje podaci da je na ovom zemljištu 1898. godine postojala crkva.

„To nam govori da su održavane molitve i da su ljudi dolazili ovdje da se mole. Naš cilj je da nastavimo gdje su prethodnici stali i da ovaj manastir još više zablista“, istakla je igumanija.

Domaćin slave Radoje Jevtić rekao je da je ovo svečan dan i velika čast za njega i njegovu porodicu.

Za sve prisutne pripremljena je slavska trpeza.

Ženski manastir Vaznesenja Gospodnjeg u mjestu Vardište kod Višegrada, izgrađen prije dvije decenije, mjesto je duhovnog okupljanja mještana, ali i turista i pravoslavnih vjernika iz svih krajeva.

Manastirska crkva izgrađena je i osveštana 1996. godine, a od avgusta 2007. nastanjena je monahinjama i jedini je ženski manastir u Mitropoliji dabrobosanskoj.

SRNA