Obilježena krsna slava Srpskog sokolskog društva „Soko“

13.05.2017.

Srpsko sokolsko društvo „Soko“ iz Dobruna, proslavilo je krsnu slavu Svetog Vasilija Ostroškog u manastiru Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci, nedaleko od Višegrada.

Na slavi su saopšteni rezultati konkursa za kratku priču o temi „Krsna slava u mom zavičaju“, koju svake godine raspisuje časopis za duhovnu i kulturnu prosvjetu „Soko“ iz Dobruna.

Prvo mjesto pripalo je Branku Pjeviću iz Istočnog Sarajeva, drugo mjesto pripalo je Slobodanu Ristoviću iz Užica, a treće Tanji Milutinović iz Beograda.

Predsjednik ovog društva Slavko Heleta rekao je da će krajem ove godine izaći iz štampe prvi zbornik deset nagrađenih kratkih priča.

„Specijalno priznanje dobio je autor Đorđe Vujanić iz Srezojevaca, koji je objavio knjigu u našoj izdavačkoj kući“, dodao je Heleta.

On je napomenuo da su priznanja dobili opština Višegrad, preduzeće „Hidroelektrane na Drini“ Višegrad i najaktivniji članovi Sokola.

Heleta je dodao da „Soko“ okuplja oko 200 članova.

„Sveti Vasilije Ostroški sve nas je zbližio i okupio iako mnogi pokušavaju da nas podijele. Svi treba da se ugledamo na život Svetog Vasilija koji je mnogo propatio, ali je uvijek išao za Bogom. Zato i naš narod, slijedeći primjer Svetog Vasilija Ostroškog, nalazi izlaz i opstaje“, rekao je arhimandrit Jovan Gardović

U sinoćnjem obilježavanju krsne slave učestvovali su i članovi dramske sekcije „Sokola“ iz Dobruna.

SRNA