Obilježena krsna slava Srpskog sokolskog društva „Soko“

13.05.2019.

Srpsko sokolsko društvo „Soko“ iz Dobruna proslavilo je krsnu slavu Svetog Vasilija Ostroškog u manastiru Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci, nedaleko od Višegrada.

Predsjednik ovog društva Slavko Heleta rekao je da i ove godine krsnu slavu dočekuju sa zavidnim rezultatima svojih članova, koji su aktivni u okviru osam sekcija.

„Naša najbrojnija sekcija je Sportska fudbalska sekcija `Bambi Soko`. Oni pokazuju izvanredne rezultate, a u Grčkoj su ostvarili pet pobjeda. Imamo i dramsku sekciju, područne škole iz Dobrune. To je mali rasadnik mladih glumaca“, rekao je Heleta.

Kućna radinost okuplja žene koje rade ručne radove, tkanjem, pletenjem, vezenjem. Oni oživljavaju nekadašnje radove na selima, kaže Heleta, a „Soko“ ima i građevinsku, humanitarnu i izdavačku sekciju.

On je istakao da Soko okuplja mlade i starije ljude, a svi su vezani uz Srpsku pravoslavnu crkvu.

Arhimandrit Jovan Gardović rekao je da članovi Društva djeluju pri manastiru u Dobrunskoj Rijeci.

„Slaveći ovaj divan dan, Sokolari donose divne poruke da živimo u ljubavi sa svim ljudima i pokazuju da svojim radom čuvaju vjeru u Boga, krsnu slavu i jako je bitno da sačuvaju ono naše predanje o vjeri i pravoslavlju“, dodao je Gardović.

On je istakao da je Sokolsko društvo kroz istoriju uvijek bilo vezano uz crkvu i imalo sadržaje koji su pratili i ukrašavali pravoslavne praznike.

SRNA