Obilježena krsna slava sekcije kućne radinosti

25.12.2019.

U Narodnom domu Manastira Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci kod Višegrada članice sekcije kućne radinosti Srpskog sokolskog društva „Soko“ obilježile su danas krsnu slavu – Prepodobnog Spiridona Čudotvorca.

Čin lomljenja slavskog kolača obavio je arhimandrit Jovan Gardović, uz sasluženje jeromonaha Serafima Gligića, ističući da članice ove sekcije njeguju tradiciju svojih baka i majki.

Predsjednik Sekcije kućne radinosti Branka Čarapić rekla je da su se sekciji, koja je formirana 2006. godine, pridružile četiri mlade djevojke i da sada broji dvadesetak članica.

„Naše ručne radove prikazujemo na svim dešavanjima u opštini i na svečanostima“, navela je Čarapićeva.

Ona je dodala da se većina žena pridružila sekciji iz hobija, ali da prodajom ručnih radova doprinose i kućnom budžetu.

Predsjednik Srpskog sokolskog društva „Soko“ Slavko Heleta rekao je da je ovo društvo aktivno više od 15 godina i da ima sedam sekcija.

„Sekcija kućne radinosti okuplja domaćice koje nastoje da od zaborava otrgnu tkanje, pletenje, vez, heklanje. Najbrojnija je sekcija `Bambi soko`, ali posebno izdvajam Izdavačku sekciju `Dabar` koja objavljuje periodični časopis za kulturnu i duhovnu prosvjetu“, istakao je Heleta.

Član sekcije Gordana Lakić rekla je da je izrada ručnih radova najbolji način da se predstave svom gradu, dodajući da se ona bavi fotografijom, te izradom suvenira i nakita.

Vršilac dužnosti načelnika opštinskog Odjeljenja za opštu upravu Goran Kujundžić rekao je da ova sekcija zaslužuje pažnju i podršku opštine Višegrad.

„Članice sekcije su veoma vrijedne i kreativne. Opština Višegrad to prepoznaje i uvijek će pružati podršku njihovom radu i stvaralaštvu“, naveo je Kujundžić.

SRNA