Obilježena krsna slava Izdavačke kuće ,,Dabar“

30.11.2016.

Dabar-slava 1

Izdavačka kuća Mitropolije dabrobosanske ,,Dabar“ u Dobrunskoj Rijeci kod Višegrada proslavila je krsnu slavu Svetog apostola i jevanđelista Mateja.

U sali narodnog doma manastira Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci slavski obred obavio je iguman Andrej uz sasluženje četiri monaha i 12 sveštenika Mitropolije dabrobosanske.

Čestitajući krsnu slavu bratstvu manastira i uredništvu „Dabra“, iguman Andrej im je poželio da sve što rade i čine u pisanoj riječi čuva i štiti Sveti Matej, koji je svim hrišćanima put, istina i život.

,,Večeras nas je okupila ljubav našeg bratstva, ljubav Svetog apostola jevanđelista Mateja, sa željom da se mnogo godina okupljamo i slavimo krsnu slavu“, dodao je iguman Andrej.

Direktor Izdavačke kuće „Dabar“ Jovan Gardović kaže da ova kuća postoji 20 godina i da je tim koji je radio u izdavačkoj kući ponosan na sav period koliko izdavačka kuća postoji.

Dabar-slava 2

,,Uz pomoć sveštenika i novinara učili smo i dobijali novo iskustvo, a uglavnom smo objavljivali list ,,Dabar“, koji je išao na skoro sve kontinente“, kaže Gardović.

On je dodao da je u ranijem periodu mnogo mlađih ljudi pomagalo u radu i da su škole i manastiri tražili više primjeraka nego danas.

,,Mladi su robovi interneta i to je velika negativnost, a poruka ,,Dabra“ je da čovjek mora da čita da bi dobio novi vid spoznaje pisane riječi“, naglasio je Gardović.

On je rekao da je ova izdavačka kuća štampala fototipsko izdanje Sarajevskog prepisa ,,Zakonopravila“ Svetog Save, a svi brojevi ,,Dabra“ su prilagođeni internetu i mogu se naći na internet stranici Mitropolije dabrobosanske.

,,U ,,Zakonopravilu“ Svetog Save čovjek može da pročita šta je Sveti Sava uradio, kako je on bio i blag i oštar i pun ljubavi, da ne smije niko nikome učiniti negativnost“, naglašava Gardović.

On je rekao da će do kraja godine izaći ,,Žitije svetih Srba“, te da je napravljena hronologija od prvih, koji su sveti, do savremenika da bi čovjek koji čita upoznao ko je kome otac i kakva je bila dinastija Nemanjića.

Gardović je pojasnio da kroz čitanje ,,Žitija svetih Srba“ čitalac dobija sliku kako su živjeli Srbi i kakav je srpski narod.

On podsjeća da je prvi broj ,,Dabra“ izašao osamdesetih godina u Sarajevu, a nastavljen je u Dobrunu 1996. godine.

,,Za to vrijeme štampano je na desetine knjiga duhovnog sadržaja, među kojima su udžbenici za potrebe studenata Bogoslovskog fakulteta u Foči i Beogradu, kao i nekoliko zbirki pjesama“, rekao je Gardović.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević čestitao je krsnu slavu sa željom da Izdavačka kuća ,,Dabar“ bilježi i dalje puno uspjeha u svom radu.

,,Opština Višegrad će nastaviti dobru saradnju sa Izdavačkom kućom ,,Dabar“ i sa Pravoslavnom crkvenom opštinom Višegrad“, naglasio je Đurević.

On je istakao značaj Srpske pravoslavne crkve kao najstarije institucije srpskog naroda koja je očuvala jedinstvo naroda, vodila brigu o očuvanju duhovnih i kulturnih vrijednosti, zahvaljujući kojima i danas Srbi postoje.

SRNA