Obilježena krsna slava Boračke organizacije

08.11.2017.

U Višegradu je danas Liturgijom u Crkvi Presvete Bogorodice na Megdanu i polaganjem cvijeća na spomenik braniocima Republike obilježena krsna slava Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ – Mitrovdan.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Višegrad Milisav Vasić istakao je da BORS danas proslavlja svog zaštitnika Svetog velikomučenika Dimitrija, koji je podnio veliku žrtvu za pravoslavlje, i sjeća se svojih saboraca koji su dali život za odbranu Republike Srpske.

Vasić je napomenuo da su u proteklom ratu iz Višegradske brigade stradala 143 borca, kao i da opštinska Boračka organizacija nastoji da ih ne zaboravi, obilježavajući sve značajne datume.
On je dodao da obilježavanju slave u Višegradu prisustvuju delegacije iz Kosovske Mitrovice, Užica, Smedereva i Sjenice.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je Sveti Dimitrije zaštitnik svih boraca, da se mora obilježiti na dostojan način, te istakao da da se svaki dan treba prisjećati svih boraca koji su život dali za stvaranje Republike Srpske, njihovih porodica i ratnih vojnih invalida.

„Opština Višegrad će nastaviti da pomaže opštinsku Boračku organizaciju. Višegrad je treća opština u Republici Srpskoj po izdvajanju sredstava, što nas jako raduje, to je oko 200.000 KM, a organizacija tim sredstvima pomaže one kojima je to neophodno“, dodao je Đurević.

Šef kluba Srba u Vijeću naroda Republike Srpske Pero Petrović istakao je važnost obilježavanja Mitrovdana i sjećanja na poginule srpske borce koji su ugradili sebe u Republiku Srpsku.

„U ovom vremenu kada se srpske žrtve negiraju, kada se pokušava predstaviti da je samo jedan narod bio žrtva u BiH, veoma je važno da dokazujemo da je srpski narod jedan od žrtava rata i da je dao, možda, najveće žrtve za stvaranje Republike Srpske“, dodao je Petrović.

Rezervni vojni starješina iz Smedereva Slobodan Bojić rekao je da su 15 godina pobratimi sa Boračkom organizacijom Višegrad i istakao važnost obilježavanja Mitrovdana i sjećanja na poginule borce.

Važnost obilježavanja krsne slave BORS-a i sjećanja na srpske borce koji su život dali za Republiku Srpsku istakao je i predsjednik Udruženja veterana grada Užica Ranko Obradović.

SRNA