Obilježena krsna slava Boračke organizacije

08.11.2018.

Višegradska Boračka organizacija obilježila je danas krsnu slavu – Mitrovdan, liturgijom u Crkvi Presvete Bogorodice na Megdanu i polaganjem cvijeća na centralni spomenik braniocima Republike Srpske.

Predsjednik predsjedništva opštinske Boračke organizacije Milisav Vasić čestitao je slavu borcima i boračkim organizacijama i napomenuo da su povodom krsne slave u goste došle delegacije iz Smedereva, Užica, Sjenice, Kosovske Mitrovice i Zvečana.

„Svjestan sam da nisu svi borci zadovoljni, jer je položaj demobilisanih boraca koji ne rade veoma težak. I oni koji rade nisu zadovoljni jer ne poštuju Boračku organizaciju, ne dolaze da se učlane, ne dolaze na različita obilježavanja“, rekao je Vasić.

On je istakao da Boračka organizacija Višegrad spada u jednu od najorganizovanijih organizacija te vrste u Republici Srpskoj.

„Zahvaljujući opštini Višegrad i njenom načelniku Mladenu Đureviću, naš budžet je jedan od većih u Republici Srpskoj. Veliki broj sredstava koje smo dobili od opštine podijelili smo porodicama poginulih boraca za liječenje, demobilisanim borcima koji ne rade, našim borcima koji se nalaze u zatvorima i onim borcima protiv kojih se vode procesi suđenja u Sarajevu“, rekao je Vasić.

On je izrazio očekivanje da će na nivou Republike Srpske biti stvoreni uslovi za zapošljavanje demobilisanih boraca ili da ranije idu u penziju.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević poželio je svim borcima Vojske Republike Srpske i svima onima koji proslavljaju današnju slavu puno zdravlja i sreće.

„Zahvalio bih svima onima koji su stvarali Srpsku i omogućili nam da danas živimo u slobodnoj Republici Srpskoj, a na nama je da svim demokratskim sredstvima branimo ono što su naši očevi i djedovi stvarali četiri godine.
Opština Višegrad ima jako dobru saradnju sa opštinskom Boračkom organizacijom“, rekao je Đurević.

Đurević je istakao da je Višegrad jedna od tri vodeće opštine u Republici Srpskoj po visini izdvajanja sredstava iz budžeta za funkcionisanje opštinske Boračke organizacije.

„Našoj baki Milji Tanasković, koja je izgubila troje djece u jednom danu, pomogli smo da sredi sprat kuće, jer je to bila njena želja. Takve primjere treba da slijedimo i pomažemo, jer su oni dali najviše da bi mi danas živjeli slobodno i u miru“, istakao je Đurević.

Predsjednik Udruženja veterana 1992-1999 Mladen Rakonjac iz Sjenice rekao je da je u Višegrad došao da bi se poklonio palim borcima Republike Srpske, da se žrtve ne zaborave.

„Naše žrtve i sa jedne i sa druge strane su naše žrtve. Veliko zadovoljstvo mi je što sam danas ovdje i što mogu da se poklonim palim borcima“, istakao je Rakonjac.

Sekretar Udruženja rezervnih vojnih starješina Slobodan Bogić iz Smedereva istakao je da imaju dobru saradnju sa Boračkom organizacijom iz Višegrada.

„Došli smo da odamo počast poginulim borcima Republike Srpske koji su svoje živote dali da bi napravili srpsku državu“, dodao je Bogić.

SRNA