Obilježena 71 godina od hapšenja Dragoljuba Mihailovića

13.03.2017.

U Draževini kod Višegrada danas je obilježena 71 godina od hapšenja komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Draže Mihailovića.

Sveštenici Dabrobosanske eparhije služili su pomen ispred Manastira Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci, gdje su pripadnici Ozne 13. marta 1946. godine uhapsili Mihailovića i strijeljali njegove pratioce.

Pomenu je prisustvovalo više od 200 pripadnika ravnogorskih pokreta iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore, koji su položili cvijeće na centralni spomenik srpskim borcima na trgu u Višegradu i na spomenik Mihailoviću u Draževini.

Vojvoda Slavko Aleksić kaže da su se okupili danas u Draževini da bi odali počast Mihailoviću i njegovoj vojsci i „nastavili borbu za istinu i pravdu“.

„Ovdje smo da bi ispravili nepravde koje se odnose na đenerala i da nastavimo borbu za istinu i pravdu onako kako se borio đeneral. Mi smo njegovi nasljednici i nosimo ravnogorsku ideju u sebi“, rekao je Aleksić.

Istoričar Antonije Đurić rekao je da su Srbi jedini narod na svijetu koji ima dvije majke – Srbiju i Rusiju.

„Ruski car Nikolaj je 1914. godine ušao u rat protiv moćne Austrougarske carevine da bi zaštitio malu pravoslavnu Kraljevinu Srbiju. Ruski car je 1917. godine zaprijetio saveznicima da će Rusija istupiti iz rata ukoliko ne pošalju brodove da spase srpsku vojsku sa alabanskog primorja“, rekao je Đurić.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Duško Miletić rekao je da srpski rodoljubi danas u Draževini ponosno drže srpsku zastavu i da ta slika najbolje opisuje ovaj događaj.

„Neka ova slika časti, ponosa i prkosa pokaže i dokaže svima u svijetu da mi njegujemo tradiciju srpskog naroda i srpskog borca“, rekao je Miletić.

Predsjednik Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske Dušan Sladojević rekao je da su pripadnici Udbe sakrili posmrtne ostatke Mihailovića, iako ima naznaka su oni pronađeni.

„Naša istorija nije naučno obrađena. Dio režimske istorije je takav da oni koji je pišu nisu nacionalno osviješteni. Nad srpskim narodom napravljen je zločin duhovni i fizički. Vjerujem da ćemo iznjedriti ljude koji će napisati istoriju, sadržajno i temeljito“, rekao je Sladojević.

Vlasti Federativne Narodne Republike Jugoslavije osudile su Mihailovića 15. jula 1946. godine na smrtnu kaznu zbog krivičnih djela izdaje i ratnog zločina i organizovanja oružanih bandi s ciljem nasilnog obaranja državnog uređenja.

Viši sud u Beogradu je 2015. godine rješenjem prihvatio zahtjev za rehabilitaciju Mihailovića.

SRNA