Obilježena 31 godina od osnivanja Višegradske brigade

19.05.2023.

U Višegradu je danas služen parastos i položeno cvijeće na centralni spomenik braniocima Republike Srpske povodom obilježavanja 31 godine od formiranja Višegradske brigade i tom prilikom je poručeno da su generacije koje danas stasavaju ponosne na veliko djelo boraca Vojske Republike Srpske.

Obraćajući se prisutnima, načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da su vojnici Republike Srpske, koji su se borili kao jedan, ne žaleći sebe, niti svoj život, odbranili Srpsku, koja je garant ostanka, opstanka i budućnosti.

„Danas se sa posebnim pijetetom sjećamo svih koji su za mir i slobodu koju danas uživamo dali ono najvrednije što su imali. Njima, našim herojima, najboljim sinovima srpskog roda, koji su živote dali za Srpsku, dugujemo najveću zahvalnost. Naš zadatak je da ih se uvijek sjećamo i čuvamo ih od zaborava“, istakao je Đurević.

On je naglasio da je Republika Srpska zemlja hrabrih, ponosnih i nepokolebljivih ljudi koji nikada ne odustaju, naroda koji kroz vijekove njeguje jedinstvo i slogu, koji čuva svoje ognjište i porodicu.

Predsjednik Boračke organizacije Višegrad Aleksandar Savić rekao je da su saborci ispisali najljepšu i najznačajniju istoriju – Republiku Srpsku, otadžbinu ne za sebe, nego za potomke.

U programu su učestvovali članovi recitatorske sekcije Srednjoškolskog centra „Ivo Andrić“.

Na spomenik braniocima Republike Srpske vijence su položili predstavnici boračkih kategorija iz Višegrada, delegacija opštine Višegrad i Udruženje navijača „Crvena zvezda“ iz Višegrada.

Delegacije su jutros posjetile i Srpsko vojničko groblje na Megdanu i spomen-sobu poginulim srpskim borcima.

SRNA