Obilježen Svjetski dan srca

29.09.2020.

Podjelom flajera na glavnoj ulici u Višegradu i savjetima doktora porodične medicine o značaju zdrave ishrane i primjene zdravih stilova života kao prevencije kardiovaskularnih bolesti, danas je u ovom gradu obilježen Svjetski dan srca.

Organizator obilježavanja je Dom zdravlja u Višegradu, a direktor ove ustanove Snežana Đurović rekla je Srni da su sugrađane upoznali o uzrocima koji dovode do problema sa srcem, na prvom mjestu povišenim pritiskom, gojaznošću, problemima sa masnoćom i šećerom.

„Zbog epidemiološke situacije, odlučili smo da na ovaj način upoznamo građane o bolestima srca, štetnosti pušenja i povećanja tjelesne težine. Brojni su faktori rizika, ali kardiolozi najčešće upozoravaju na pušenje, povišen krvni pritisak, povećane vrijednosti šećera i masnoće u krvi“, navela je ona.

Ona je naglasila da je važno da svaki pojedinac vodi o sebi računa, da su uzroci i nasljedni faktori, te da je važno obavljati preventivne ljekarske preglede.

Svjetska kardiološka federacija je 2000. godine proglasila 29. septembar Svjetskim danom srca s ciljem informisanja ljudi širom svijeta da su bolesti srca i moždani udar vodeći uzroci smrti.

SRNA