Obilježen Svjetski dan prevencije protiv moždanog udara

30.10.2023.

Zaposleni u Domu zdravlja Višegrad danas su građanima ove opštine besplatno mjerili krvni pritisak i šećer u krvi povodom Svjetskog dana borbe protiv moždanog udara.

Medicinski tehničar Dragana Rajak rekla je da je cilj aktivnosti da se ukaže na važnost držanja krvnog pritiska pod kontrolom, te da se pacijenti pridržavaju svih preporuka porodičnog ljekara i kardiologa kako bi spriječili eventualno oboljenje i na taj način očuvali svoje zdravlje.

Ona je istakla da se ovoj preventivnoj aktivnosti koja je sprovedena u organizaciji višegradskog Doma zdravlja odazvalo oko 60 građana.

Moždani udar je prvi uzrok smrtnosti, a kod 30 odsto ljudi koji ga prežive ostavlja trajne posljedice u vidu teškog invaliditeta.

Prevencija moždanog udara podrazumijeva primjenu zdravih životnih stilova, pravilnu ishranu, fizičku aktivnost, redovnu kontrolu krvnog pritiska, masnoće u krvi, dijabetesa, kao i izbjegavanje konzumiranja alkoholnih pića i cigareta.

Svjetski dan borbe protiv moždanog udara obilježava se 29. oktobra s ciljem da se javnost upozna o simptomima ove bolesti, načinu liječenja oboljelih, ali i mjerama prevencije.

Svjetska organizacija za moždani udar obilježavanje ovog datuma je pokrenula 2006. godine.

SRNA