Obilježen Svjetski dan pčela

20.05.2024.

Savez udruženja pčelara Republike Srpske i Udruženje pčelara Višegrad obilježili su danas Svjetski dan pčela i ozvaničili početak akcije „Za pčele spas, dobrobit za sve nas“, odnosno sadnje 10.000 medonosnih stabala.

Predsjednik Saveza udruženja pčelara Republike Srpske Damir Barašin rekao je da je veoma važno upoznati sve sa značajem pčela i oprašivanja.

„Pčele oprašuju više od 80 odsto biljaka, te je svaki treći zalogaj koji pojedemo rezultat rada pčela na oprašivanju“, istakao je Barašin.

On je naglasio da su pčele ugrožene i da je veoma važno dati podršku svim pčelarima.

Prema njegovim riječima, uz edukacije pčelara Savez će do kraja godine spovesti akciju „Za pčele spas, dobrobit za sve nas“, odnosno sadnju 10.000 medonosnih stabala, a ta akcija biće nastavljena i u narednim godinama.

Predsjednik Udruženja pčelara Višegrad Aleksandar Masal rekao je da nema zdravog života bez pčela.

„Zahvaljujući opštini Višegrad obnovili smo naše članstvo, organizujemo brojne manifestacije koje skreću pažnju javnosti na značaj pčela i pčelarstva“, istakao je Masal.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da podrška opštine pčelarima neće izostati ni u budućnosti.

U Republici Srpskoj djeluje 66 udruženja pčelara, a na Gornjodrinskoj regiji registrovano je 300 pčelinjaka sa 10.000 pčelinjih zajednica.