Obilježen Međunarodni dan tolerancije

16.11.2016.

dan-tolerancije

Povodom obilježavanja 16. novembra – Međunarodnog dana tolerancije, mališani višegradskog obdaništa „Neven“, učenici Osnovne škole „Vuk Karadžić“ i članovi kulturno-umjetničkih društava iz ovog grada organizovali su u Domu kulture zabavni program pod nazivom „Volimo Višegrad“.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da će Opština pomoći da ova manifestacija bude održana svake godine.

„Mi ćemo podržati toleranciju svaki dan, a ne samo u mjesecu kada obilježavamo međunarodni dan. Današnji program pokazao je da u Višegradu ima nade za mlade“, dodao je Đurević.

Koordinator programa obilježavanja Međunarodnog dana tolerancije Slavko Heleta rekao je da je cilj ovog projekta da bude predstavljeno sve ono pozitivno u oblasti kulture i društvenog organizovanja na području Višegrada.

„Cilj nam je da pojedinci prevaziđu svoje stavove koji nisu u duhu tolerancije“, dodao je Heleta.

Opština Višegrad, u saradnji sa OEBS-om, dodijelila je priznanje za najtolerantnijeg pojedinca, odnosno organizaciju, koje je pripalo Udruženju žena oboljelih i liječenih od karcinoma dojke „Aska“ iz Višegrada.

Predsjednik ovog udruženja Svetlana Novaković kaže da je prvi put za 10 godina, koliko postoji Udruženje, prepoznat značaj njegovog rada.

„Učestvovali smo u mnogim akcijama, a zajedno rješavamo i probleme koje imaju naše članice. Pridružili smo se kampanji čiji je cilj bio da se kupe mamografi, što smo i uspjeli“, istakla je Novakovićeva.

U okviru današnjeg programa dodijeljene su nagrade za najbolji literarni i likovni rad, a najbolji učesnici su nagrađeni vrijednim nagradama.

Program koji je organizovan u Višegradu dio je aktivnosti koje Misija OSCE-a u BiH organizuje u okviru obilježavanja Međunarodnog mjeseca tolerancije.

SRNA