Obilježen Međunarodni dan ljudskih prava

11.12.2016.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da će lokalna vlast u narednom periodu posvetiti pažnju ljudskim pravima i njihovom ostvarivanju, a posebno kategorijama kao što su najugroženije osobe sa invaliditetom i žrtve rata.

U Višegradu je danas održan okrugli sto o temi „Ljudska prava i logoraši – žrtve ratnih stradanja“, povodom Međunarodnih dana ljudskih prava, u organizaciji Regionalnog udruženja logoraša Višegrad, a Đurević je rekao da je opština pomagala ovo udruženje i da će tako biti i u narednom periodu.

On je izrazio očekivanje da će, zajedno sa Udruženjem, opština Višegrad raditi na borbi za zaštitu ljudskih prava na području ove opštine.

Predsjednik Regionalnog udruženja logoraša Dragiša Andrić rekao je da su Fondacija „Udružene žene“ Banjaluka, Udruženje „Medika“ iz Zenice i Udruženje građana „Vive“ iz Tuzle formirala radnu grupu od predstavnika institucija, ustanova i nevladinih organizacija da bi uradili protokol pružanja sveobuhvatne podrške, zaštite i jednakog tretmana za sve preživjele svjedoke pri okružnim tužilaštvima i sudovima u Republici Srpskoj, osim Bijeljine.

„Ovo je velika pomoć svjedocima pri svjedočenju u tužilaštvu i pred sudovima jer do sada u Republici Srpskoj nije bilo organizovane besplatne psihosocijalne i pravne pomoći za žrtve ratne torture“, dodao je Andrić.

Na okruglom stola učestvovali su članovi Regionalnog udruženja logoraša Višegrad – svjedoci u predmetima ratnih zločina nad Srbima tokom proteklog rata.

Sekretar Udruženja Slavko Heleta rekao je da se su okupili da obilježe Međunarodni dan ljudskih prava.

„Ovaj dan je regulisan raznim deklaracijama i zakonima, ali u praksi je sasvim drugačije kad je riječ o ovoj kategoriji logoraša iz posljednjeg rata, koji su bili zatvoreni i zloostavljani“, istakao je Heleta.

On je dodao da veliki broj logoraša u Republici Srpskoj nije stambeno obezbijeđen, te da nemaju nikakvih primanja.

„Bošnjački logoraši imaju stalna mjesečna primanja, logoraši hrvatske nacionalnosti imaju znatno veća primanja na mjesečnom nivou. To su činjenice na koje ukazujemo i borimo se da se to ispravi“, rekao je Heleta.

On je istakao značaj članova žena logoraša koje su u najvećem broju slučajeva svjedoci na suđenjima za ratne zločine nad Srbima u proteklom ratu.

Član udruženja logoraša Višegrad Mitar Puhalo rekao je da su materijalne mogućnosti Udruženja skromne, te da psihički i moralno Udruženje daje veliku podršku, a zdravstveno veliku pomoć jer obezbjeđuje dolazak doktora iz međunarodnih organizacija i lijekove.

Puhalo je bio u logoru u Goraždu od 1992. do 1993. godine.

Član Udruženja Gordana Heleta rekla je da je za vrijeme rata bila u Goraždu, a da je tri mjeseca bila zatvorena u logoru.

„Bili smo bez hrane, vode, struje. Sa ove tačke gledišta ne znam kako se izdržalo. Bilo je dobrih ljudi koji su pomagali. Jedna kriška hljeba za nas je bila mnogo i dijelili smo je na osam komada i tako život produžavali“, istakla je Heleta.

Ona je dodala da članovi imaju zdravstvene posljedice i strahove.

„Udruženje nam pomaže više nego što može, a najveći problem je posao jer veliki broj članova ne radi, a nema ni penziju“, rekla je Heleta.

Međunarodni dan ljudskih prava obilježen je uz podršku Udruženja „Vive žene“ iz Tuzle.

SRNA