Obilježen Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe droge

26.06.2019.

Službenici Policijske stanice Višegrad su danas, povodom Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge, građanima dijelili promotivni materijal sa informicajama za roditelje na koji način da spriječe štetno dejstvo zloupotrebe opojnih supstanci kod djece.

Ove aktivnosti realizovane su u okviru kampanje „Odupri se virtuelnim izazovima“, koju realizuje Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Portparol Policijske uprave Foča Svjetlana Govedarica rekla je da je cilj ove akcije podizanje svijesti građana o štetnom djelovanju i posljedicama koje nastaju konzumiranjem narkotičkih sredstava.

Govedarica je istakla da promotivni materijal sadrži i osnovne podatke o simptomima kod lica koja započinju konzumiranje nedozvoljenih supstanci, te informacije za roditelje kako spriječiti štetno dejstvo zloupotrebe opojnih supstanci kod djece.

„Na lecima su prikazane i fotografije marihuane, heroina, kokaina, ekstazija, kao i simptomi koje izazivaju prilikom konzumiranja, te savjeti kako postupati sa djetetom ukoliko se otkrije da konzumira drogu“, istakla je Govedarica.

Generalna skupština UN je 1987. godine 26. jun proglasila Međunarodnim danom borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge, želeći da upozori svjetsku javnost na sverastući problem zloupotrebe droge i potrebu aktivnog uključivanja svih aktera u akciju sa zajedničkim ciljem – stvaranje međunarodnog društva bez zloupotrebe droge.

SRNA